hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Krumplis hurka helyett paprikás csirkecomb és eperfagyi

Tudja mi az a krumplis hurka? Ha nem, nyugodtan megkérdezheti annak az ötven szegény sorsú gyermeknek bármelyikét, akik a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából látogattak május 27-én, csütörtökön egy napra Budapestre – Sátoraljaújhelyről. Mindannyian árvízkárosultak, sokan közülük az árral elúszott szegényes lakóházak helyett a helyi iskola tornatermében, vagy a tűzoltóság épületében töltik a víz betörése óta ma is az éjszakákat.

Négy órát utaztak reggel a gyerekek a fővárosba, és mindannyian izgatottan várták az első programot: a Várban a Sándor Palota megtekintését. Majd a törökbálinti Corába vitte őket a busz, ahol a Vendég & Hotel közreműködésével és az áruházlánc segítőkész felajánlásának köszönhetően (alapanyagok, helyszín) Buday Péter mesterszakács nyolc iskolás önkéntes kukta segítségével főzött számukra ebédet: zöldséges májgombóclevest, paprikás csirkecombot spenótos raviolival és mézes bazsalikomos eperfagyi volt utána a desszert. Igen ám, de már a levesnél elkezdődtek a gondok: a gyerekek nemigen ették, merthogy nem ismerték, a májgombócot csak ide-oda tologatták a levesben.

A paprikás csirkecombnál is többen megjegyezték: ők még ilyet nem ettek, ha ünnep van náluk odahaza, akkor csirke farhát kerül az asztalra. Mások a krumplishurkát emlegették – igen, jól tippel, aki azt gondolja, hogy abban máj vagy sült vér helyett kizárólag krumpli szerepel. A vaníliafagyi azonban az eperrel osztatlan sikert aratott, azt mind eltüntették a kislányok, fiúk, akárcsak a narancs üdítőt, kólát – mert ez utóbbit jól ismerték.

„Ezért van szükség az iskolai gyerekprogramra”, mondta összegzésképp Buday Péter, akiben megerősítette a sátoraljaújhelyi gyerekekkel készített és általuk elköltött ebéd, hogy tovább kell járnia rendületlenül az ország iskoláit, és megismertetni az ottani konyhákkal, legfőképp pedig a gyerekekkel azokat az egészséges ételeket, amelyek kis anyagi ráfordítással ugyanúgy elkészíthetők, akárcsak a megszokott, általános, laktató, de egészségtelen gyerekmenük. Az ebéd után a gyerekeknek a pesti Állatkertben zárult a fővárosi program.

(forrás: Vendég & Hotel)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés