hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Közvetve ugyan, de hízlal a fruktóz

M. Daniel Lane és munkatársai a héten egy fontos áttekintést fognak közölni, amely igazolja a fruktózfogyasztás és a nagyobb kalóraiabevitel közötti kapcsolatot.

Az utóbbi 40 évben megváltozott a táplálkozás és az életmód az Egyesült Államokban: az emberek nagyobb energiatartalmú ételeket fogyasztanak, és keveset mozognak. Ennek eredményeként megnövekedett az elhízás és szövődményeinek gyakorisága. Utóbbiak közé tartozik az inzulinrezisztencia és a  II. típusú diabétesz. Jelenleg az Egyesült Államok lakosságának 30 százaléka elhízott, és növekszik a túltápláltak aránya a fiatalok körében is.
A Biochemical and Biophysical Research Communications (BBRC) internetes oldalán e héten megjelenő közlemény elsősorban a szerzők 2000 óta folytatott kutatásainak eredményeit összegzi. Két korábbi tanulmányukban is kimutatták, hogy a táplálkozásban jelentős szerepe van a hipotalamuszban termelődő malonil-CoA-nak, mivel a hipotalamusz a malonil-CoA révén bemenetet ad az étkezési viselkedést, az étvágyat befolyásoló magasabb agyi központokhoz. A hipotalamuszban a fruktóz és a glukóz ellentétesen befolyásolják a malonil-CoA pályát: a glukóz gátolja, míg a fruktóz serkenti a táplálkozást.
Ennek a felismerésnek igen nagy jelentősége van, hiszen egyre elterjedtebben fogyasztják a mesterséges édesítőszert tartalmazó élelmiszereket, főleg az üdítőitalokat, amelyeknek szinte mindegyike fruktózt tartalmaz, és ennélfogva kövérségre hajlamosít. Az egy főre eső átlagos évi fruktózfogyasztás mintegy 66 kg, és valószínűleg még ennél is több a fiatalokban, akik sok üdítőitalt isznak.

Dr. Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink