hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Közvetítést adnának az idősebb páciensek életfunkcióiról is

A háziorvosok munkáját is segítő, de legfőképp az egyedül élő idős emberek mindennapjait könnyítő Segítő kezek infokommunikációs modellprogramról ír a Magyar Hírlap és a Népszava.

Az ember karján van egy jelzőeszköz, amely nemcsak arra szolgál, hogy egy gombnyomásra érkezzen a segítség, ha kell, hanem arra is, hogy életfunkciókkal kapcsolatos jelzéseket továbbítson, mint például a mozdulatlanság, vagy a nappali aktivitás nagymértékű csökkenése, ami egészségügyi problémára utalhat. Emellett az idősek naponta kétszer vérnyomást mérnek, az adatok okostelefon segítségével érkeznek a diszpécserekhez – mutatják be röviden a Magyar Hírlapban a segítő program eszközeit.

– Kezdetben csak hatvanan vesznek részt a programban. Olyanok, akiknek nincs okostelefonjuk, számítógépük, és nem napi használói az internetnek. Sokan észreveszik az előnyeiket, aztán mindennapjaik részévé válnak ezek az eszközök. Az előzetes beszélgetések, pontosabban kérdőíves felmérések alapján a kérdéses rész inkább az, hogy ha mondjuk egy egészségügyi probléma miatt fut be a jelzés a diszpécserközponthoz, milyen módon és milyen gyorsan tudják majd a megfelelő helyre eljuttatni a riasztást. Nagyon fontos, hogy meglévő, egységes rendszerek működését – mint például a mentését – ne zavarja megidézik Kara Ákost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárát a magyarhirlap.hu-n.

A Segítő kezek program kerületi kezdeményezésként indult még 2012 januárjában, amikor Belváros-Lipótváros alpolgármestere felvetette, hogy szociális szakemberek, önkéntesek és diákok bevonásával meg kell szervezni a többnapos havazás miatt szükséget szenvedő, otthonukban élő 80 év fölötti idős emberek ellátását a kerületben – idézi fel a Népszava.

A házi gondozást kiegészítő program ma már 155 településen fut saját szervezésben. Az ötletgazda Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársától kapta az inspirációt a tudományos program folytatásához. Az időskutatással foglalkozó professzor, Széman Zsuzsanna főleg skandináv példák nyomán vizsgálja, hogyan lehetne enyhíteni az időskori magányt a modern technikai eszközök, például a skype használatának megtanításával. Így indult a Segítő kezek következő modellprogramja, amelyhez ezúttal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adott segítséget. A június elsején elindult infokommunikációs csomag keretében azt mérik fel, hogy a számítógép, az internet és a skype használata létező igény-e az egyedül élő idős magyar emberek körében, hogy kapcsolatot tudjanak tartani a más városokban, sokszor külföldön élő családtagokkal. Ennél is fontosabb kérdés, hogy használnának-e egy olyan vészjelző karperecet, amely a most is elterjedt egyszerű jelzőrendszer mellett egy diszpécserközponton keresztül alkalmas lenne a családorvos által meghatározott egészségügyi adatok rögzítésére és közvetítésére, például vérnyomás mérésére is – olvasható a nepszava.hu-n.

 

hirdetés

Könyveink