2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Köztéri dohányzási tilalom után jóval kevesebb a szívroham

A dohányzás tiltása a köztereken jelentősen csökkentheti a szívrohamok számát – közölte hétfőn két amerikai kutatócsoport.
Az egyik tanulmány megállapításai szerint a dohányzási tilalomnak az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is szinte azonnali jótékony hatása volt, amely az idő múlásával még növekedett is. Egy éven belül 17 százalékkal, három éven belül 36 százalékkal csökkent a szívrohamok gyakorisága – jelent meg a Circulation legutóbbi számában.

A másik kutatócsoport úgy találta, hogy a tilalom bevezetése 26 százalékkal csökkentette évente a szívrohamok arányát. A Journal of the American College of Cardiology-ban közétett becslésük szerint egy nemzeti szintű tilalom 154 ezer szívrohamot előzhetne meg évente az Egyesült Államokban.
„A köztéri dohányzási tilalom rendkívül hatékonynak tűnik a szívrohamok számának csökkentésében, és elméletileg segíthet a tüdőrák és a sokkal lassabban kialakuló ischemiás szívbetegségek megelőzésében is” – mondta David Meyers, a Kansasi Egyetem orvosi iskolájának munkatársa, a második tanulmány vezetője. „Még a kis dózisban beszívott cigarettafüst is növelheti a szívroham kockázatát” – tette hozzá.

Az utóbbi években világszerte több országban köztéri dohányzási tilalmat vezettek be. Az Egyesült Államokban 32 állam tiltja a dohányzást a közterületeken és a munkahelyeken.

A Circulationben megjelent tanulmány vezető szerzője, James Lightwood, a Kaliforniai Egyetem munkatársa elmondta, hogy eredményük „hozzátesz  azokhoz a már meglévő erős bizonyítékokhoz, miszerint a passzív dohányzás szívrohamot okoz, a 100 százalékban füstmentes munkahelyekre és közterekre vonatkozó törvény elfogadása pedig olyasmi, amivel tehetünk a köz védelméért”.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink