hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Központosított földgázközbeszerzés a kórházakban

Több mint ötven egészségügyi intézmény aláírta a központosított földgázközbeszerzésről szóló megállapodást, ezáltal a becslések szerint mintegy húsz százalékos megtakarítás érhető el.

Mindezt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) közölte az MTI-vel. Az együttműködési megállapodásban az intézmények felhatalmazták a GYEMSZI-t a központi földgázeljárás lebonyolítására. Így a közbeszerzés technikai szervezésének előkészítése megkezdődik, az eljárás várhatóan szeptember elejére fejeződik be.

Mint a GYEMSZI közleményében megjegyzi: a most kiírandó eljárásban csak a már átvett intézmények vesznek részt. Egy következő kiírásban viszont a május elseje után a GYEMSZI felügyelete alá kerülő intézmények részére is kiterjeszteni az eljárásokat.

Előzetes becslésekre szerint a központosított közbeszerzés révén az eddigi kiadásokhoz képest összességében mintegy 20 százalékos megtakarítás várható. Az intézmények eddig ugyanis eltérő, szórt árakon szerezték be a földgázt, így lesz intézmény, amelyiknél 20 százaléknál sokkal több megtakarítást jelent majd az új közbeszerzés.

A központosított földgázközbeszerzés a közbeszerzési törvény szabályai alapján, nyílt eljárás formában, "az eljárás végén elektronikus árlejtéssel zajlik majd". A közbeszerzési eljárásban bármely, az alkalmassági feltételnek megfelelő cég indulhat.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban többször beszélt arról, hogy a kórházak állami kézbe kerülése után a központi közbeszerzésekből jelentős összegeket takaríthatnak meg. Az egészségügyi államtitkárság legutóbb március végén "a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények részére történő gyógyszer-, orvostechnikai eszköz- és fertőtlenítőszer beszerzések országos központosított rendszeréről" szóló kormányrendelet kapcsán is azt közölte: egységes, költséghatékony lesz a közbeszerzés a kórházakban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink