hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségpolitika

Közleménydömping: aktív füstirtók

A Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány az utóbbi két hétben öt drámai hangú nyilatkozatot tett közzé. A legutóbbi, keddi nyilatkozat alább olvasható.
EGYETLEN HATÓSÁG SEM ELLENŐRZI ÉVEK ÓTA A CIGARETTÁK KÁTRÁNY -, NIKOTIN ÉS SZÉNMONOXID TARTALMÁT MINISZTERI RENDELETET MEGSZEGVE. ÍGY A DOHÁNYIPAR AZT ÍR A DOBOZOKRA, AMIT CSAK AKAR.
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) egy éve egyetlen egy ellenőrző mérést sem végzett annak megállapítására, hogy a mintegy 17 milliárd szálnyi magyar cigaretta tényleg annyi kátrányt, nikotint és szénmonoxidot tartalmaz-e, mint amennyit a dohányipar a dobozokon feltüntet. Magyarország legveszélyesebb drogja teljesen kikerült a hatósági ellenőrzés köréből.
 
Az NFH-nak 2009. január 1-e óta kellene ellenőriznie, hogy a cigaretták tényleg annyi kátrányt-, nikotint és szénmonoxidot tartalmaznak-e, mint amennyit a dohányipar a dobozokon feltüntet. Ennek ellenére egyetlen ellenőrzés sem történt még. Információnk szerint a feladat elvégzéséhez az NFH semmiféle többletforrást nem kapott, így újabb púp csak a hátukon egy komplett laboratórium működtetése. Nagy a veszélye annak, hogy a cigaretták méreganyag-tartalmi vizsgálatainak NFH-hoz telepítése ugyan olyan eredményt produkál majd, mint a 18 éven aluliak cigarettával történő kiszolgálásának ellenőrzése. A Füstirtók számítása szerint mintegy 500 ezer fiatal-, és kiskorú napi rendszerességgel vásárol zavartalanul cigarettát a kiskereskedelemben, évi 30 milliárd forintért, amiből a költségvetés illegális adóbevétele eléri a 22 milliárd forintot. Az NFH-nál nyögve-nyelve felállított cigaretta labor még a mai napig nem szerezte meg a hatósági méréshez szükséges akkreditációt, ami nem is csoda, hiszen az ez irányú kérelmüket csak idén decemberben nyújtották be a Nemzeti Akkreditáló Testülethez. A Magyarország legsúlyosabb népegészségügyi problémáját jelentő dohányzás ellenőrzésének szabotálásában az NFH régi hagyományokat követ. Korábban az erre a feladatra miniszteri rendelettel kijelölt spanyolosan cikornyás nevű Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága (Igazgatóság) tette ugyan ezt. Az Igazgatóságnál 2006 januárjától 2008. december 31-ig egyetlen mérést sem végeztek, mivel 2005 végén leszerelték a laboratóriumot, és szélnek eresztették a dolgozókat. Sem az agrár-, sem az egészségügyi tárca soha egyetlen szóval nem kifogásolta még, hogy Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait durván megszegve négy éve teljesen felhagyott a cigaretta méreganyag tartalom hatósági ellenőrzésével. Aligha került a legjobb kezekbe a dohány-beltartalom vizsgálat az NFH-nál, hiszen a Füstirtók véleménye szerint ez a hatóság sokkal inkább a dohányipar, mint a fogyasztók érdekeit védi. Például hosszú évek óta mellszélességgel kiáll a gyerekeknek szóló dohányreklámok fennmaradása mellett. A Füstirtók Egyesület eddig 43 (!) pert nyert meg a dohányipar érdekeit képviselő NFH-val szemben a bíróságokon. Az sem szerencsés, hogy az NFH-t az a láncdohányos Wittich Tamás irányítja, aki a nemdohányzók egészségét védeni hivatott 1999. évi XLII. törvény több rendelkezését megszegve a saját szobájában cigarettázik, arra kényszerítve munkatársait, hogy passzívan dohányozzanak. ERRŐL ÍRJANAK VÉGRE TISZTELT ÚJSÁGÍRÓK! Részletek 20/2767-515
 
Kiadó: Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány
 
 
Országos Sajtószolgálat 

cimkék

hirdetés

Könyveink