hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Közeleg a világjárvány?

A kérdés ma már nem az, hogy lesz-e, csupán az, hogy mikor. A következő influenza-világjárvánnyal kapcsolatban fogalmaznak így a szakemberek közül is egyre többen, nem kis riadalmat okozva ezzel a laikusokban. Tény azonban, hogy korábban Törökországban és Romániában a madárinfluenza- vírus emberre is veszélyes, H5N1 típusát mutatták ki az elhullott madarakban, és e madártetemek embereket is megbetegítettek. Lapzártánk idején pedig olyan madárinfluenzás megbetegedésekről érkezett hír Indonéziából, amelyeknél azt feltételezik, hogy emberről emberre terjedhetett át a fertőzés. Siti Fadilah Supari egészségügyi miniszter bejelentése szerint ez már a harmadik alkalom az országban június óta, amikor felmerül az emberről emberre történő fertőzés lehetősége.
Ezek az esetek, bár korlátozott területen jelentkeztek, aggodalomra adhatnak okot. A vírus állatról emberre terjedő változata megjelent Oroszországban, Thaiföldön és Kínában is. Magyarországon a madárinfluenza embert is megbetegítő változata elleni vakcinával néhány héttel ezelőtt kezdődtek a humánkísérletek. Az első eredmények azt mutatják, megfelelő az eljárás. A beoltottak – közöttük az egészségügyi miniszter – szervezete ellenanyagot termelt a kórokozó ellen. Csak hát ez nem az a vírus, ami a világjárványt okozhatja. És kérdés az is, hogy a megfelelő, esetleg más országok oltóanyagigényét is kielégítő gyártási kapacitás ellenére lesz-e elég idő az emberről emberre terjedő vírus elleni vakcina előállítására

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés