hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Közelebb kerültek a férfi terméketlenség megértéséhez

Egyedi hímivarsejtek teljes genetikai állományát határozták meg amerikai kutatók: a Cell című szakfolyóiratban ismertetett eredmény a jövőben segíthet a termékenységi problémák pontosabb diagnózisában és kezelésében – írta az MTI.

A Stanford Egyetem kutatói 91 hímivarsejt teljes genomját térképezték fel, amelyeket egy 40 éves donor adományozott. A genetikai állomány ismerete közelebb viszi a kutatókat a rekombináció folyamatának megismeréséhez, amelynek során az utód a szülei és nagyszülei DNS-ének különböző részeit örökli.

A rekombináció teszi lehetővé, hogy a gyerekeknek új, a felmenőktől eltérő genetikai kódja lehessen, ami hozzájárul az emberi nem sokszínűségéhez. A természetes folyamatban azonban hibák bukkanhatnak fel, amelyek következtében a hímivarsejtből hiányozhatnak a genetikai kód egyes részei, akár egész kromoszómák is. Ezek a hibák - amelyeket eddig nehezen tudtak azonosítani - terméketlenséghez vezetnek.

"Ez nagyon hatékony módszer lehet annak elemzésére, hogy mikor van probléma a hímivarsejtekkel" - idézte Stephen Quake kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Az egyes hímivarsejtek genomjának elemzése és összehasonlítása lehetővé teszi, hogy a rekombinációban az egyének közt jelentkező különbségeket is vizsgálhassák, és megállapítsák a hibák gyakoriságát.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink