hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Közel hatszáz tb-támogatott gyógyszer betegtérítési díja változik

A gyógyszergyártók és forgalmazók által az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz benyújtott árajánlataik eredményeként július elsejével közel 600 gyógyszer betegtérítési díja változik.

Az OEP a hatályos jogszabályokban előírtak szerint a gyógyszergyártók és forgalmazók árcsökkentési ajánlatai alapján negyedévente, így július 1-től is, új referenciaárakat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt és ára a legalacsonyabb.

A térítési díj változás a jelenleg támogatott mintegy 6000 gyógyszer 10 százalékát érinti. Július 1-től a gyártók és forgalmazók által benyújtott árajánlatok alapján (normatív támogatás mellett) közel 200 gyógyszer esetében 6,5 százalékkal csökken a betegek által fizetendő térítési díj. Köztük számos készítmény esetében ennek mértéke eléri, sőt meghaladja a 40-50 százalékot. Ugyanakkor kevesebb mint 350 gyógyszer esetében a gyártók egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékű árcsökkentési ajánlattal éltek, így ezen készítmények esetében a betegtérítési díjak átlagosan 3,3 százalékkal emelkednek. Ezen gyógyszerek térítési díja minden esetben azért emelkedik mert rendelkezésre áll olcsóbb helyettesítő készítmény.

Az árváltozás gyulladáscsökkentőket, vércukorszint és vérnyomás csökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket érint.

Az egészségbiztosító a következő negyedévre érvényes referenciaárakat 20 nappal a kihirdetést megelőzően teszi közzé honlapján. Az új referenciaárak ismeretében van lehetősége a gyártóknak, forgalmazóknak arra, hogy gyógyszereik árát csökkentsék, minél jobban közelítsék a referencia termékhez.

Példa: ha egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, s a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink