hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kovácsy: Hiba kategorikusan elutasítani!

A kormány a magánbefektetőknek kedvez azzal, ha az állami kórházakból kitiltja a fizetős betegeket, véli Kovácsy Zsombor szakjogász, aki az Origónak nyilatkozik.

A szakjogász szerint a jelenlegi helyzethez képest jól járható betegutakra, átlátható feltételekre van szükség, amit segíthet a köz- és magánellátás határainak tisztázása. A magyar egészségügyből eddig nem sikerült kiirtani a hálapénzt; ha a közfinanszírozásban is elterjedne a fizetős elem, az leszoktatná a hálapénzről a betegeket – tette hozzá a szakjogász, aki szerint eljutottunk oda, hogy egyre többen szeretnének magasabb színvonalú ellátásban részesülni.

Kovácsy Zsombor szerint hiba kategorikusan elutasítani magánkezdeményezéstA kormány továbbra is viszolyog attól, amiben profit és magántőke van. A jogász szerint az egészségügyi dolgozók számára is fontos, hogy legyen a közkórházban fizetős ellátás, mert ezzel tudják az alacsony bérüket kiegészíteni. A fizetős betegek nélkül félő, hogy többen dönthetnek a külföldi munkavállalás mellett, mivel a még nem létező hazai magánkórházak munkahelyeire nem számíthatnak. Kovácsy Zsombor szerint kérdés, mi lesz azokkal a kapacitásokkal, amelyek kihasználatlanul maradnak, mert a CT-vizsgálatokat csak bizonyos összegig finanszírozza az OEP, és maradnak üres helyek a vizsgálatokra.

Kovácsy Zsombor szerint, ha a fizetős betegek kiállnak a sorból, akkor ők a kórházi várólistákat tehermentesítik. Az a fizetős beteg azonban, aki ragaszkodik az orvosához, kénytelen lesz rá hónapokat várni, írja az Origó.

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink