hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Kötelesek konzultálni a kezelőorvossal

Legfeljebb öt évre adhat engedélyt az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ a Magyarországon működő kínai gyógyászoknak – idézi a Magyar Hírlap a minap megjelent miniszteri rendeletet.

A szóbanforgó rendelet vitára bocsátott tervezetét még júliusban mutatta be a MedicalOnline.

„A rendelet egyértelműen kimondja, hogy bár a kínai gyógyítók ötéves, felsőfokú képzést végeznek el, Magyarországon mégsem minősülnek orvosnak, nem állíthatnak fel diagnózist, nem módosíthatják a hivatalos kezelőorvos által megszabott terápiát, nem láthatják el a beteget annak előzetes orvosi vizsgálata nélkül, illetve, amennyiben a hozzájuk forduló páciens rendszeres egészségügyi ellátás alatt áll, a kínai gyógyászat alkalmazói kötelesek konzultálni a kezelőorvossal” – idézik az immár kiadott jogszabályt a magyarhirlap.hu-n.

A 42/2015. (IX. 18.) EMMI rendelet (a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról) innen tölthető le.
Ugyaninnen tölthető le a kormány 272/2015. (IX. 18.) rendelete (a természetgyógyászati tevékenységről szóló 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet és az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központról szóló 29/2015. (II. 25.) Korm. rendelet módosításáról), amely a kínai gyógyítók engedélyénk kiadását szabályozza.

hirdetés

Könyveink