2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Koszovói szervkereskedelem

A Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport (ISG) arra kér minden érintett szervezetet, intézményt és magánszemélyt, hogy haladéktalanul adja át az Európai Unió koszovói rendőrségi és igazságügyi missziójának (EULEX) az állítólagos koszovói szervkereskedelem bizonyítékait, ha van a birtokában ilyen.

Az EULEX január 28-án jelentette be, hogy nyomozást indított abban a feltételezett szervkereskedelmi ügyben, amelynek szálai a Szerbiától három éve függetlenné vált állam legfelső vezetéséig nyúlnak. A misszió - amelyben több mint félszáz magyar is szolgál - közölte: ügyészei "előzetes vizsgálatot" indítottak azon jelentés nyomán, amelyet Dick Marty, az Európa Tanács (ET) emberi jogi megbízottja készített, és amelyet jóváhagyott az ET parlamenti közgyűlése.

A dokumentumban többek között az áll, hogy a szerbek ellen harcoló albán gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több parancsnoka, köztük Hashim Thaci jelenlegi koszovói kormányfő is érintett a szervkereskedelmi ügyben.

A jelentés szerint az 1998-99-es koszovói szerb-albán fegyveres konfliktus után az UCK több száz foglyot - zömmel szerbeket - Észak-Albániába hurcolt, ahol kivégezték őket, az áldozatok belső szerveit kioperálták és eladták a feketepiacon.

Az EULEX közölte, a szervezetnél megvan a szükséges kapacitás és szakértelem a vizsgálat lefolytatásához. Az EU-misszió teljes körű védelmet ígért azoknak, akik vallomásukkal segítik az ügy feltárását. Megfigyelők szerint aggodalomra adhat okot, hogy nem teljesen megoldott a tanúvédelem Koszovóban, tartani lehet attól, hogy megfélemlítik azokat, akik hajlandók lennének vallomást tenni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink