hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Korszerű belgyógyászati osztályt alakítottak ki a makói kórházban

Európai uniós támogatással korszerű krónikus belgyógyászati osztályt alakítottak ki a makói kórházban, tájékoztatott az intézmény.

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó az Arad Megyei Tanáccsal közösen nyert támogatást a fertőző betegségek és a kórházi fertőzések  megelőzésére és monitorozására.

A makói kórház legrégebbi épületében az egykori sebészeti osztályt újították fel a mintegy 3 millió eurós költségvetésű projekt részeként. A makói beruházás költsége 466 millió forint volt, amelyből az Európai Unió 365 millió forintot biztosított, a makói önkormányzat 66 millió forinttal támogatta a fejlesztést, a kórtermek és pihenőhelyiségek klimatizálása 35 millió forintos magyar kormányzati forrásból valósulhatott meg. A harmincágyas osztály nyolc kórtermének mindegyikéhez vizesblokk kapcsolódik.

Kallai Árpád főigazgató közölte, az átalakítások során a sebészeti osztály átkerült a korábbi krónikus belgyógyászati osztály helyére, így közelebb működik az intenzív részleghez.

A 2019 novemberében indult projekt részeként a kórházhigiénés feladatok ellátásához takarítógépeket, fertőtlenítő eszközöket vásároltak, és elkészült egy, a helyes folyamatokat rögzítő infekciókontroll-kézikönyv. Üzembe állítottak egy kézhigiénés ellenőrző rendszert, amely segítségével jól oktatható és bemutatható a helyes kézmosás folyamata gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, emellett a dolgozók kézmosási szokásainak monitorozására is használják.

A beruházás kivitelezője az Építészmester Zrt. volt.

A közlemény idézte Lázár Jánost, a térség országgyűlési képviselőjét, építési és beruházási minisztert, aki hangsúlyozta, a makóiak pártállástól függetlenül ragaszkodnak kórházukhoz, és azt várják el, helyben, jó minőségű ellátást kapjanak. Az intézmény fejlesztésének első elemeként a krónikus belgyógyászati osztály újulhatott meg, amely szolgáltatásaira óriási a társadalmi igény. A beruházás az ellátás korszerűsítése mellett hozzájárult az osztályon dolgozók munkakörülményeinek javításához.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink