hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Táplálkozás

Kórosan elhízott? Itt a bélkibélelés!

Mindig akadnak divatos eljárások. Közéjük tartoznak a „fogyasztó”-műtétek is. Bár a kóros mértékű elhízás operatív megoldása még mindig felfelé ívelő szakaszban van, az orvosok keresik a kíméletesebb megoldásokat. A vékonybél endoszkóposan végzett „kibélelése” ilyen eljárásnak tűnik.

A testtömegindex (BMI – body mass index) az elhízás mérésének világszerte legelfogadottabb mutatója. 25 feletti BMI-nél túlsúlyról, 30 felett elhízásról, 40 felett kóros elhízásról beszélünk. Az extrém elhízás nem egyszerűen esztétikai probléma, hanem komoly betegség, amely a szervezet minden szervének árt, beleértve a szívet, tüdőt is, és évtizedekkel rövidíti meg az élettartamot. Ráadásul nem könnyű ellene küzdeni, bár ezerfajta fogyókúra létezik. Tudják: annak a kórnak, amelyre túl sokfajta terápiás megoldást kínálnak, nincs igazán megoldva a gyógyítása.
Érthető hát, hogy a huszadik század végére robbanásszerűen elterjedtek a gyors megoldást ígérő „fogyasztó”-műtétek. Mára ezek legradikálisabb megoldásai kezdenek visszaszorulni. Idetartoznak a korábban igen divatos úgynevezett bypass- (megkerülő) műtétek. Ilyenkor a tápanyagok felszívódásért felelős vékonybélszakaszból kiiktatnak egy jelentős darabot, és a megrövidített vékonybelet (a kisebb térfogatúvá tett) gyomorba szájaztatják. Megterhelő operáció, ráadásul lényegében irreverzibilis megoldás, utólag nem kérhető vissza a babakelengye...
Vannak próbálkozások a gyomrot, beleket ellátó bolygóideg (nervus vagus) befolyásolására is. Folynak kísérletek egy bőr alá ültetendő műszerrel, amely rádiójelek segítségével, elektromos úton blokkolja a bolygóideg emésztőszervet ellátó szakaszát, így csökkentve az emésztőnedvek kiválasztását, a gyomortágulást, végső soron az étvágyat is. Az eszköz a kipróbálás stádiumában van.
A legelterjedtebbek a gyomrot szűkítő gyűrűk, amelyeket műtéti úton kívülről húznak a gyomor bemeneti részére (tavaly az Egyesült Államokban 200 ezer ilyen operációt végeztek el!). Mivel a bemeneti nyílást beszűkítik, lassabban jut át a gyomorba a kevesebb, és kényszerűségből alaposan megrágott étel. Azért ez sem tökéletes megoldás: az éhség találékonnyá teheti a beteget, és sokan könynyen átcsorgó, pépesített ételeket turmixolnak össze maguknak, nem kis napi adagban. Ráadásul a módszer drága, például az Egyesült Államokban 15 ezer dollárba kerül. Meg hát – altatásban fel kell hozzá vágni a beteg hasát.
Ezért kezdték el kutatni a kevésbé megterhelő, ún. noninvazív eljárásokat. Áttörést jelentett az ún. ballonos módszer, amikor gyakorlatilag egy felfújt labdát helyeztek a gyomorba. Ha tele a gyomor, csökken az étvágy is. Kissé bizarr megoldás, csak súlyos esetekben javallják, és a ballon maximum fél évig maradhat a gyomorban.
A legújabb, a New Scientistben közreadott, belet „kibélelő” módszer szellemes és sokat ígérő. Ehhez sem kell műtét, hisz a massachusettsi Lexingtonban székelő GI Dinamics találmányát, az EndoBarrier nevű eszközt, endoszkóppal szájon át vezetik be a gyomorba, a gyomortükrözéssel (gasztroszkópiával) megegyező módon. Egy Leo Kaplan nevű bostoni gasztroenterológus (a gyomor- és bélbetegségek specialistája) először patkányokon próbálta ki, de ma már 150 önkéntes elhízottat is sikeresen lefogyasztottak vele.
A gyomorba az endoszkópon keresztül egy kapszulát juttatnak be. Onnan, aztán a vékonybél felső 60 centiméteres szakaszába (egy golyócska segítségével) kiúsztatják a kapszulában lévő vékony anyagot, amely kifeszülve a bélfalhoz rögzül és egy hajszálvékony, flexibilis bélést alkot. Ez a PTFE-nevű, teflonszerű műanyagból készült „kesztyűujj” impermeábilis, azaz semmilyen anyagot nem ereszt át. Így az alul-felül nyitott bélésen átjutó tápanyagok ezen a szakaszon nem képesek felszívódni. De nem is akadályozzák az evést, tehát a páciensnek nem okoz semmiféle panaszt.
Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy a módszer fogyasztó hatása az előzetes várakozásokhoz képest jóval nagyobb volt. Ráadásul, meglepő módon, az inzulin adását nem igénylő ún. 2-es típusú cukorbetegségre is jótékony hatással bírt. Ennek pontos oka nem ismert, a bonyolult hormonális és idegrendszeri hatásokat most tanulmányozzák. A beavatkozás nem megterhelő, maximum 30 percig tart. Az eszköz, a fogyás mértékétől és a beteg állapotától függően, néhány hónapig maradhat a betegben, aztán 10 perc alatt kihúzható. Nem igazán olcsó, jelenleg 7500 dollárt fizet érte egy amerikai páciens (vagy a biztosítója), de még így is csak a gyomorgyűrűs eljárás árának felébe kerül.
Magyarország Európában az ötödik legelhízottabb nemzet, és legalább 200 ezer kórosan kövér magyar beteget kell, kellene kezelni.
Az EndoBarrierről sokat fogunk még hallani.

Dr. Nemes János, Népszabadság Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés