hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kóros gyűjtögetés

A Pacsirta Rádió egy az egészségügyi adatok kezelésével foglalkozó márciusi műsorát idézi vissza a tisztessegesadatkezeles.hu szerkesztője.

Bár már a Pacsirta sem szól, s a műsor is lement majd két hónapja, a téma változatlanul forró, mint Alexin Zoltán írja a honlapon:

„Az egészségügyi kormányzat több tízmilliárdos EU támogatással jelentős informatikai beruházásokat indított el, amelyek lassan elkészülnek, ugyanakkor még mindig nincs elképzelésük arról, hogy milyen adatvédelmi feltételek mellett fog üzemelni a rendszer. Néhány kisebb komponens már üzemel, és mindegyikben bármikor kitörhet egy botrány. A sportorvosok ma is laptopról egy központi rendszerbe jelentkeznek be és egy központi számítógépen, megosztva tárolják minden sportoló adatát (nem csak a bajnokokról, hanem egy az iskolai focicsapat kiskorú tagjairól is). Természetesen a szokásos módon, minden bejelentkező orvos minden adathoz hozzájut, függetlenül attól, hogy áll-e valamilyen kapcsolatban az adott sportolóval. Ha sportoló lennék, már régen botrányt csináltam volna ebből. A védőnői rendszer hasonló elvek mentén szerveződik, itt is egy országos adatmegosztó hálózat jön létre, amelyben védelemről szó sincs, csak a féktelen adatgyűjtésről” – olvasható a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink