2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Koronavírus-teszt, karantén vagy kiskapuk

Sokak életét megkönnyítené, ha az első mintavételt rögtön elvégeznék ott, ahol a hazatérő belép az országba, írja a Népszava.

Hiába reménykedtek sokan benne, egyelőre nem készítenek PCR-tesztet a budapesti reptéren. A hazatérők választhatnak a drága vizsgálatok és a karantén között, vagy trükközhetnek a kiskapukkal.
 
Van laborszolgáltató, ahol harmadával nőtt az önfinanszírozott vírus-tesztek száma, miután augusztus elsejétől a társadalombiztosítás már nem fizeti a külföldről hazatérők vizsgálatainak költségeit. Márpedig, ha valaki szeretne előbb szabadulni a kötelező karanténból, tesztet kell végeznie. Egy másik laborszolgáltatónál a Mikromikomed Kft.-nél hétfőn-kedden már majd annyian kértek PCR-tesztet, mint az előző héten összesen. A nagyobb szolgáltatók tapasztalatai szerint eddig néhány százan lehetnek, akik a 60-70 ezer forintos árat is készek megfizetni annak érdekében, hogy elzártságuk rövidebb legyen.
 
A sárga vagy piros besorolású országokból érkezők ugyanis múlt szombattól kötelesek 14 napra házi karanténba vonulni. A piros besorolású országból hazatérők ennél hamarabb szabadulhatnak, ha fel tudnak mutatni két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív PCR-tesztet. A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. Viszont ahhoz, hogy valaki a karantént elhagyva elmehessen mintavételre, már rendelkeznie kell egy hatósági engedéllyel, amit kérvényeznie kell, ennek pedig 3 ezer forint a díja.
 
Sokak életét megkönnyítené, ha az első mintavételt rögtön elvégeznék ott, ahol a hazatérő belép az országba. Például a budapesti reptéren, ahol az ígéretek szerint fel fognak állítani egy PCR-teszteket végző egészségügyi állomást.
 
Ugyanakkor vannak kerülőutak. Szlovákiába és Ausztriába karantén- és tesztkötelezettség is be lehet lépni például a magyar hatóságok által sárgának minősített Nagy-Britanniából, amennyiben az illető rögtön továbbutazik. Tehát aki azonnal átjön Magyarországra, az simán beutazhat Ausztriába. A nyugati határon Magyarország irányba pedig nincs semmiféle ellenőrzés, szabad tehát az út az Angliából érkezőknek, akinek egyébként kötelező lenne itthon a karantén.
 
A kormányzati COVID-portál információs vonalán a Népszava érdeklődött arról, hogy mi a hivatalos álláspont e kiskapukkal kapcsolatban, ám a vonal túlsó végén lévő hölgy csak azt tudta mondani: „erre nincs rálátásunk”.
(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés