2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Koronavírus-járvány és alkoholizmus

A korlátozások során tapasztalható, növekvő alkoholfogyasztás hosszabb távú egészségügyi problémákat okozhat, írja a Pénzcentrum.

Zacher Gábor tavaly azt mondta, Magyarországon csaknem 800 ezer alkoholbeteg lehet. Ez pedig nem kevesebbet jelent, minthogy hazánkban csaknem minden háztartásra jut legalább egy, súlyosan szenvedélybeteg ember, emlékeztet a Pénzcentrum.

Ezen pedig egyáltalán nem segített a mostani koronavírusos időszak sem. Egy nemrégiben megjelent nemzetközi tanulmány szerint, a korlátozások során tapasztalható alkoholfogyasztás további következményekkel járhat, hosszabb távú egészségügyi problémákat okozhatnak a veszélyeztetett személyek számára, ami gyakorlatilag egy második egészségügyi válsághoz vezethet.

A számok pedig már akkor elképesztőek voltak, a tavasz közepén ugyanis az alkohol értékesítése világszerte 291 százalékkal nőtt a világjárvány idején. Sokan tehát az izolációjuk okozta stresszt egyértelműen az alkoholba fojtották. Ez azonban az egészségügyi szakember szerint rendkívül veszélyes. A WHO szerint az alkoholfogyasztás számos fertőző és nem fertőző betegséggel és mentálhigiénés rendellenességgel jár, amelyek a személyeket sebezhetőbbé tehetik a COVID-19-el szemben. Ezért az orvostudomány szakemberei egyöntetűen kérik, mindenki csak mértékkel bánjon az alkohollal, és inkább találjon egyéb, szabad idős tevékenységet ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta feszültségeket levezesse. Úgy látszik azonban, ez még mindig nem megy könnyen.

Egy frissen napvilágot látott brit kutatás például arra az eredményre jutott, hogy 10 háztartásból 4 esetében magasabb mostanság az alkoholfogyasztás, mint eddig volt. Ott ráadásul az a helyzet állt elő, hogy a többet ivók 53 százaléka biztosan nő, azaz a hölgyek nagyobb részben fordultak az italozás felé.

A friss kutatás külön kitért arra, hogy a magasabb alkoholfogyasztás első sorban a családok férfi és női tagjait érintette leginkább március óta.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés