hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Koronavírus: óriási területi különbségek a halálozásban

A Napi.hu szerint a koronavírusos-halálozás területi különbségeire derítenek fényt ez európai statisztikai hivatal adatai.

A halálozási adatok területi eloszlásának ismerete alapvető fontosságú lenne a védekezésben, amiben a vakcina megérkezése új szakaszt nyithat. Ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban és beoltassák magukat. Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni, írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

Alig tudunk valamit például a halálozási adatok területi eloszlásáról, a hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál, amiről a kormány persze hallgat, fogalmaz a főpolgármester.

A főpolgármester szerint valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban - mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?

A magyar statisztikai hivatal nem közli a halálesetek területi eloszlását, az európai statisztikai hivatal azonban igen, hívja fel a figyelmet Karácsony. Megdöbbentő, hogy vannak olyan megyék, amelyekben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékét látjuk, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink