hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Koronária revaszkularizáció paclitaxel bevonatú stenttel

Egy friss meta-analízis szerint a paclitaxellal bevont ballonok nem növelik a mortalitást a gyógyszerrel nem bevont stentekkel végzett koronária revaszkularizáció esetén tapasztalthoz képest, sőt, túlélési előnnyel járhatnak, írja az OTSZ Online.

Bár a paclitaxellal bevont ballonokkal (DCB, drug coated balloons) történő kezelés ma már a perifériás artériás szűkületek (PAD) standard ellátásának számít, Katsanos és munkatársai egy 2018-as közleményükben megkérdőjelezték a DCB-kkel végzett beavatkozások biztonságosságát, ami bizonytalanságot teremtett a klinikusok körében. A Katsanos tanulmány ébresztette kétségek alátámasztására vagy eloszlatására, a German Institute for Drugs and Medical Devices kérésére dr. Bruno Scheller (Saarland University, Homburg/Saar, Németország) és munkatársai összegyűjtötték és elemezték a koronáriákon végzett beavatkozásokról szóló közleményeket.

A kutatók 26 randomizált, ellenőrzött, 2006 és 2019 között végzett klinikai vizsgálat eredményeit elemezték.

Három éves betegkövetés után a DCB-vel kezelt csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt a kardiális halálozás és az összes halálozás aránya az egyéb eszközökkel kezeltek halálozásához képest. Az elemzők hangsúlyozták, hogy semmilyen jel nem utalt az emelkedett mortalitásra, sőt, a hosszú idejű túlélés meghosszabbodott.

Dr. Schellerék nem találtak különbséget a perifériás artériák, illetve a koronária artériák paclitaxellal bevont ballonokkal és más eszközös úton történő kezelése között, ezért azt feltételezik, hogy Katsanos negatív eredményei a tanulmányok rossz kiválasztásából, nem megfelelő adatok használatából eredhettek. Míg a koronáriák revaszkularizációjával foglalkozó tanulmányok igen magas minőségűek, a perifériás erek stenteléséről szóló tanulmányok egy részéről ez nem mondható el.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés