hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kormánybiztost a parlagfű ellen is!

A parlagfű elleni védekezés irányítására önálló, világos feladatkörrel és felelősséggel bíró kormánybiztos kinevezését szorgalmazza Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Közleményük szerint Szabó Marcel az egészséges környezethez való jog érvényesítése érdekében hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére. A szószóló szerint egy olyan kormánybiztost kellene kinevezni, aki az ágazati részérdekek (például a költségek csökkentése, a gyógyszerpiac bővülése) egyoldalú képviselete helyett együttműködik az egészségvédelem érdekében tevékenykedő szakmai és civil szervezetekkel, továbbá képes a témával kapcsolatos növény-egészségügyi, településpolitikai, nép- és környezet-egészségügyi, munkaerőpiaci, idegenforgalmi szakmai feladatok megoldásának összehangolására. Fontosnak tartja azt is, hogy a kormánybiztos ne "csupán kampányszerűen", a parlagfű legsúlyosabb gondokat okozó, néhány hetes virágzási időszakában, hanem tervszerűen foglalkozzon a probléma megszüntetésével.

Szabó Marcel "örömmel nyugtázza", hogy a kormányzati szervek légi felderítéssel igyekeznek hatékonyabbá tenni a parlagfűvel fertőzött területek behatárolását, viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben hét-nyolcszázezer hektárra becsülik a parlagfüves területek nagyságát, a hatóságok mostanáig mindössze néhány ezer hektárnyit (tavaly nem egészen 3500 hektárt) tudtak ezekből azonosítani. Ennek következtében, mint fogalmazott, "akár több ezer hektáros tarlók vagy napraforgótáblák tulajdonosai is hanyagságukkal büntetlenül betegíthetik meg polgárok millióit". A parlagfű-allergia ugyanis ma már a legfontosabb népbetegségek közé tartozik, pusztán a tünetek enyhítésére évente negyvenmilliárd forintot kénytelenek fordítani az arra érzékenyek, tette hozzá.

A közleményben kiemelték: az ombudsmanok több mint egy évtizede visszatérően felhívták a kormányzatok figyelmét arra, hogy a parlagfűprobléma megoldásának elmulasztása az állampolgárok egészséghez és egészséges környezethez való alkotmányos jogát érintő súlyos visszásságot okoz. Az allergiás légúti megbetegedések csökkentése a parlagfű elleni küzdelemmel együtt állami feladat, szögezték le.

A biztoshelyettes a mezőgazdasági szakhatóságoktól a parlagfűvel fertőzött területek esetében határozottabb fellépést vár el. Az, hogy a tapasztalatok szerint a városokban magasabb arányban fordulnak elő az allergiás betegségek, megerősíti, hogy a légszennyezés is hozzájárul ezek terjedéséhez, ezért a légszennyezés elleni komplex fellépés is elengedhetetlen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink