hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Korlátoznák, ha tudnák, mi az... (FRISSÍTVE: talán mégse...)

Vizsgálja az energiaital fogyasztás korlátozásának lehetőségét a gyerekeknél, tinédzsereknél az Egészségügyért Felelős Államtitkárság – értesült a Pénzcentrum.hu.

Mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásában kifejtette: legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy a korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen.

A népegészségügyi termékadóról szóló törvény 2011. szeptemberi hatályba lépésekor az az energiaital vált adókötelessé, amelynek hozzáadott koffein tartalma meghaladta a 10 mg koffein/ 100 ml mennyiséget. Ezért a törvény hatálybalépését követően megjelentek a piacon a hozzáadott koffein helyett természetes koffeintartalmú növényi kivonatokkal dúsított italok. Emiatt meg kellett változtatni a törvény energiaital meghatározását. Így 2012-től a metilxantin és taurin együttes, meghatározott szint feletti jelenléte alapján állapít meg adókötelezettséget. A gyártók ismét megtalálták a megoldást az adó elkerülésére, kivették a taurint az összetevők közül.

Jelenleg semmilyen jogszabályi vagy élelmiszerkönyvi korlátozás nincs az energiaital összetételére vonatkozóan, azaz nagyjából bármi belekerülhet – olvasható a penzcentrum.hu-n.

FRISSÍTÉS (2014.04.30. 17:18):
 "Nem volt és nincs napirenden a kérdés" - fogalmazott Szócska Miklós államtitkár az MTI-nek a híradásra  reagálva, hozzátéve, jelenleg azon toxikológiai vizsgálatoknak a kiértékelése zajlik, amelyeket különböző rosszullétek miatt végeztek. Továbbá elemzik a népegészségügyi termékadó (neta) hatását, valamint az uniós országok szabályozásának összehasonlító elemzése is folyamatban van. Hangsúlyozta, az energiaital-fogyasztás korlátozása nincs napirenden Magyarországon, mert ez egy összetett, több szabályozót érintő munka.

(forrás: Pénzcentrum)

cimkék

hirdetés

Könyveink