hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Korlátok az OPNI újrahasznosítása körül

A Pesti Srácok a Lipót tervezett újrahasznosítása ürügyén idézi fel az OPNI-val történteket, s kérdezi a lehetséges jövőről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t.

Mint a portál emlékeztet: az egykori Országos  Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területére jelenleg a II. Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat 2/2007-es rendelete vonatkozik, melynek lényege, hogy csak az egészségügyi funkció megtartásával lehet hasznosítani a területet. 2007 februárjábanugyanis azért, hogy megóvják a területet az ingatlanspekulációktól, a II. kerület a hatáskörében lévő legszigorúbb jogi eszközzel élt, változtatási és építési tilalmat rendelt el. Ráadásul a hároméves változtatási tilalom lejárta előtt a képviselő-testület egyhangúlag új szabályozási tervet alkotott. A 2009. decemberi ülésen elfogadott szabályozásban a kerület kinyilvánította azon szándékát, hogy az egykor neves intézményben és helyén a jövőben is gyógyító célú tevékenység folyjon. A szabályozási terv az erdőterület megőrzését, illetve az egészségügyi célú hasznosítását támogatta. A műemléki védettségű főépületet és a kerttörténeti szempontból is rendkívül értékes környezetét a szabályozás különösen védendőnek nyilvánította. Az övezetben a módosítás során a beépítési mértéket 15-ről 10 százalékra csökkentette.

Az MNV a lapnak elmondta: az ingatlan-együttes hosszú távú hasznosítása átgondolt, összetett, végrehajtható és kellő mértékű forrásokra is támaszkodó koncepciót követel meg. Figyelemmel kell lenni természetbeni sajátosságaira is, melyek jelentős mértékű korlátokat szabnak. Ilyen korlát például az ingatlan-együttes nagy kiterjedése (cca. 41 hektár), az azon fekvő felépítmények jelentős területe (cca. 39 000 nm) és száma (35 db) és nem utolsó sorban a műemléki jogi jelleg is.

A jövőbeni hasznosítás esetén az MNV Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a tulajdonosi jogaikat egymással együttműködve kötelesek gyakorolni. További szempont, hogy a jelenleg hatályos kerületi szabályozási terv szerinti az ingatlan-együttes különleges egészségügyi szociális erdő, különleges egészségügyi létesítmények területe övezeti besorolású.

Az MNV Zrt. emellett kiemelte, az ingatlan-együttes – éppen annak műemléki és erdő besorolásából következően is – nem értékesíthető. A hosszú távú hasznosítási cél eléréséig is, az ingatlan-együttest az MNV Zrt. folyamatosan üzemelteti, állagmegóvását biztosítja.

 

(forrás: Pesti Srácok)
hirdetés

Könyveink