hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kórházvezetők az államtitkárságon

Az egészségügyben dolgozók teljes körének mentesítését szorgalmazza a „nyugdíj vagy munka” szabály alól a Magyar Kórházszövetség (MKSZ), írja a Magyar Idők.

A kórházigazgatók érdekképviseletének elnöksége egyebek mellett ezt a kérdést is felvetette az Egészségügyi Államtitkársággal folytatott csütörtöki egyeztetésen, amelyet a Magyar Kórház­szövetség kezdeményezett annak érdekében, hogy a jövőben közösen keressenek megoldást az egészségügy legaktuálisabb problémáira.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a Magyar Időknek nyilatkozva emlékeztetett: az egészségügy látleletének is tekinthető kormányzati dokumentum, a Mérték is kiemeli, hogy az elöregedés, a középgeneráció hiánya akár már a közeli jövőben betegellátási problémákhoz vezethet. Emiatt alapvetően fontos a nyugdíjaskorú doktorok, ápolók továbbfoglalkoztatása, de a közalkalmazottakra vonatkozó nyugdíjszabály alól az asszisztenseknek és a műszaki-gazdasági személyzetnek is mentesülniük kell.

A szakmai megbeszélésen felvetettek egy másik, ugyancsak a munkaerőhiánnyal összefüggő problémát is – jelezte Ficzere Andrea. Ez – mint elmondta – elsősorban a sürgősségi ellátás, az aneszteziológia és intenzív terápia, illetve a radiológia területét érinti, ezek ugyanis olyan hiányszakmák, amelyekben egyre kevésbé találnak főállású orvosokat, ehelyett vállalkozóként, közreműködői szerződéssel kénytelenek foglalkoztatni őket az intézmények. Ez viszont lényegesen megemeli a kórházak bérjellegű költségeit, miközben országos szinten problémát jelent, hogy ezek a szakorvosok nemcsak kevesen ­vannak, de eloszlásuk is aránytalan.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink