hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Mintaprogram épül Debrecenben

Kórháznak ad tanácsokat az ÁSZ

Szakmai megbeszélésen fogadta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke Berényi Ervint, a debreceni Klinikai Központ elnökét.

Az eszmecserén a felek részletesen áttekintették a kórházakat érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatait, amelyek a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának integrációja után hozzájárulhatnak az éves szinten több mint 50 milliárd forintból működő egészségügyi intézmény szabályszerű és hatékony működéséhez.

A kórházak, mint a központi alrendszer intézményei meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, ezért kötelesek a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kezelni. Az Állami Számvevőszék 2016-ban tíz, 2017-ben pedig újabb kettő egészségügyi intézmény ellenőrzését végezte el. A találkozón Domokos László elmondta: az ellenőrzések során az ÁSZ többek között értékelte a belső kontrollrendszer kialakítását és működtetését, a kórházak pénzügyi és vagyongazdálkodását, valamint a korrupció ellen védettséget biztosító integritás szemlélet érvényesülését is.

Az ÁSZ elnöke elmondta: az irányítási rendszerben gyakorlatilag az összes ellenőrzött intézményben alapvető szabálytalanságok voltak. A kórházak által kialakított kontrollrendszer nem biztosított megfelelő feltételeket az integritást veszélyeztető kockázatokkal szemben. A sorozatos szabálytalanságokból kifolyólag pedig az intézmények nagy többségében nem volt biztosított a gazdálkodás átláthatósága, ami korrupciós kockázatot jelentett – összegezte a tapasztalatokat az ÁSZ elnöke, majd egy szakmai összefoglalóban átadta a számvevőszéki ellenőrzések jellemző tapasztalatait, az ellenőrzések során feltárt jellemző szabálytalanságokat, hiányosságokat.

Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ célja, hogy az ellenőrzési tapasztalataiból fakadó tanácsadó tevékenységével támogassa a potenciális ellenőrzötteket a szabályos és célszerű működés megteremtésében. A találkozón az ÁSZ részéről részt vett Salamon Ildikó, a kórházakat érintő ellenőrzések felügyeleti vezetője is.

Berényi Ervin 2017. július elseje óta vezeti a debreceni Klinika Központot. A 2005. óta a Debreceni Egyetemen dolgozó radiológus professzor, 2016-tól a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója és rektori biztosként irányította a Kenézy Gyula Kórház és a Klinikai Központ integrációját. A találkozón elmondta: a betegellátás terén a progresszivitási szinteknek megfelelő, világos betegutak kialakítását tartja fontosnak, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal összehangoltan. Úgy fogalmazott: alapvető cél, hogy kialakítsunk egy teljesen tiszta, áttekinthető egészségügyi szolgáltatást, egyfajta egészségügyi mintaprogramot Debrecenben.

Mint mondta: kinevezése után azonnal hozzálátott a rendrakásnak, amihez minden fellelhető tapasztalatot szeretne felhasználni. Kifejtette: az egészségügyi intézményeknél végzett számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai hozzájárulhatnak az éves szinten több mint 50 milliárd forintból működő regionális egészségügyi intézmény szabályszerű és hatékony működéséhez. Mint mondta: a célszerű és hatékony működést a gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok és egyéb előírások maradéktalan betartása alapozza meg. Berényi Ervin hangsúlyozta: a debreceni Klinikai Központ új vezetőjeként célja egy olyan, elsősorban a betegek érdekeit szolgáló, ugyanakkor szabályszerűen működő egészségügyi intézmény kialakítása, amely az egész országban mintaként szolgálhat.

hirdetés

Könyveink