hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kórházi táplálás és gyógyulás

Az OTSZ Online szerint az alultápláltsággal kórházba kerülő betegek extra táplálásával meghosszabbodik az élettartam.

Egy friss irodalmi feldolgozás és meta-analízis szerint a kórházba kerülő betegek közel egyharmada alultáplált, és a normál kórházi táplálásuk kiegészítése klinikailag szignifikáns előnyökkel jár. Az alultáplált, vagy az alultápláltság kockázatát hordozó személyek halálozása jelentősen csökkenthető, amennyiben a kórházi ételeik mellé táplálékkiegészítést kapnak. Az ilyen betegek többsége intermittálóan magas protein-tartalmú tápszerekkel szájon át táplálható, és csak kis részük szorul folyamatos, csövön keresztüli vagy intravénás táplálásra, utóbbi táplálási módokat többnyire csak az intenzív terápiás osztályokon (ICU) ápolt betegek esetén szükséges alkalmazni.

Dr. Filomena Gomez (New York Academy of Sciences, New York City) és munkatársai a JAMA Network Open-ben online megjelent tanulmányukban összefoglalták a European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) és az American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN) gyakorlati ajánlásait, és megállapították, hogy az alultáplált és/vagy táplálkozási nehézségekkel küzdő kórházi betegek részére plusz táplálást kell biztosítani, amit a kórházból való távozás után is folytatni kell.

Az 1982 és 2019 között megjelent 27 vizsgálat anyagában 6803, általános kórházi ellátásban részesülő, nem végállapotú, alultáplált, ill. táplálkozási nehézségekkel küzdő beteget jegyeztek fel. A betegek kb. fele (3067 beteg) a közeli időszakban, 2015 és 2019 között szorult kórházi kezelésre. Szignifikánsan kevesebben haltak meg azon kórházi betegek közül, akik étkezéseik mellé táplálékkiegészítőket is kaptak (8,3%, 230/2758) azokhoz képest, akik csak a „szokásos” kezelésekben és kórházi ellátásban részesültek (11%, 307/2787). A táplálékkiegészítés 27%-kal csökkentette a halálozás esélyét a szokásos kórházi tápláláshoz képest (OR: 0,73, 95%CI 0,56-0,97, P=0,03).

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés