hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Kórházi adósságfizetés részletekben?

Bár a hivatalos adatok szerint csökkent a kórházi adósság, év végéig húzná a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az Orvostechnikai Szövetség kórházak felé fennálló, mintegy 15 milliárd forint lejárt követelésének kifizetését.

Tavaly decemberben három részletben összesen mintegy 46 milliárd forinthoz jutottak a kórházak, ami elegendő lett volna a 2012-es év tartozásmentes indításához. Mivel azonban ezt az összeget nem tartozás-, hanem kapacitásarányosan osztotta el a tárca, a 2011. szeptember 30-án nyilvántartott 43 milliárd forint felhalmozott adósságból nettó 15 milliárd néhány egységnél áthúzódott mostanra. A javaslat szerint ezt az összeget év végéig egyenlő részletekben fizetnék ki, s a követelések nem faktorált késedelmi kamatterheinek elengedését is szorgalmazzák. Erről Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke nyilatkozott a Napi Gazdaságnak.

A Világgazdaság – az egészségügyi államtitkárság által a beszállítóknak írt levélre hivatkozva – arról számol be, hogy a kormányzat azt szorgalmazza: ha nem közbeszerzésről van szó, a cégek 150 napos fizetési határidőt fogadjanak el. Az érintettek szerint a javaslat több helyen sérti a hatályos törvényeket, a túl hosszú fizetési határidő és a késedelmi kamat elengedési miatt. A lap szerint a szállító cégek körében a javaslat tiltakozást váltott ki.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a minap összesítette a tavalyi év negyedik negyedévére vonatkozó, a fekvőbeteg-szakellátók, valamint a heti 200 szakorvosi és nem szakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitással rendelkező járóbeteg-ellátók pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat. Eszerint az összes kötelezettség 133,1 milliárd forintról 116,4 milliárd forintra csökkent; a lejárt adósság 29,2 milliárd forint.

A fekvőbeteg ellátást végző egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége 2011. III. negyedév végén 43,3 milliárd forint volt, mely a IV. negyedév végére 14,6 milliárd forinttal, 28,7 milliárd forintra csökkent. A csökkenésben alapvető szerepet játszik az Egészségbiztosítási Alap összevont szakellátás jogcím több mint 21 milliárd forintos előirányzat-maradványának 2011. december közepi szétosztása is.

(forrás: MTI, Napi Gazdaság, Világgazdaság Online, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink