hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kórházcsőd: ahol vesztegetnek, ott nem lesz verseny

Miért is kellett törvényszerűen megbuknia Telkiben a magánkórháznak? – ezt vizsgálja az Index cikke.

A kórház honlapján még olvasható az árlista. A fogászati konzultáció ingyenes, egy kisröntgen 2000 forint, egy hasi ultrahang 16 ezer forint, egy garatmandula-műtét 220 ezer forint, egy császármetszéses szülés 480 ezer forint, egy csípőműtét vagy egy komplikált nőgyógyászati műtét pedig 1 700 000-1 800 000 forintba is kerülhet – veszi számba a lap a magánkórház árait, melyek „tartalmazzák az ellátás valós költségét és a kórház hasznát”, majd megidézi az állami ellátás világát is.

Az OEP által a kórházaknak adott finanszírozási összegek már régen eltávolodtak a valóságtól és nem fedezik a valós ráfordítást. Egy normál szülés után az állami kórház például 90 ezer forint körüli összeget kap, egy császármetszésért pedig 190 ezret. A kórházak régóta azzal trükköznek és próbálnak pénzt szerezni maguknak, hogy olyan ellátásokat is lejelentenek, melyeket nem hajtottak végre vagy szinte minden szülés – legalábbis papíron – császármetszéssel történik, mert azért több pénz járt. Az alulfinanszírozottság következményeit indenki ismeri: hatágyas szobák, lepukkant vécék, hosszú várólisták, kimerült és türelmetlen orvosok, ápolók.

Hogy lehet, hogy ebben a versenyben mégsem állta meg a helyét egy olyan intézmény, mely próbált tiszta viszonyok szerint működni? Mert ahol számla keletkezik, az bizony ellenőrizhető. Az adóhatóság számára például biztos jobban átlátható volt a Telki magánkórház működése, mint egy állami kórházban dolgozó szülészorvos valós jövedelme.

A Telki azért nem maradhatott talpon, mert az állami kórházakban működő feketegazdaság zavaros, de orvosnak és betegnek egyaránt előnyösebb viszonyaival kellett volna versenyeznie. A potenciális páciensek egy részét ugyanis az állami kórházakban dolgozó orvosok idejében átirányítják saját magánpraxisukba – vizsgálatonként 10-20 ezer forintért. Ha a vizsgálatokhoz valamilyen komolyabb és költségesebb diagnosztikai eszközre, laborvizsgálatra lenne szükség, azokra ott vannak az állami kórház gépei.

Ezekért az orvosnak nem kell bérleti díjat fizetnie, és miután ott is van állása, lekötelezettje, ismerőse, könnyen el tudja intézni, hogy a betegét soron kívül fogadják. Ha műtétre van szükség, arra is ott vannak a kórház eszközei, műtője, fűtése és az állam által rosszul fizetett asszisztenciája. Gondolkozzunk a beteg fejével! Ha mindezek után egy műtétért "csak" 100-150 ezer forint hálapénzt kell fizetni, miért fizetné ki a Telkiben a "valós költségeket"?teszi fel költői kérdését az index.hu szerzője.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink