hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kórházak: 37,5 milliárd adósság

Májusban 3,6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adósságállománya, amely a hónap végére megközelítette a 37,5 milliárd forintot a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint, írja a Napi.hu.

Ugyan nyáron rendszerint lassul az adósság növekedése, azonban így is esélyes, hogy félév végére a jelenlegi 37 milliárdról könnyen 40 milliárdra ugrik, ami már minden szereplőnek fájni fog, veszélyezteti a beszállítók likviditását, s ha a kórházigazgatók, vagy a kirendelt költségvetési felügyelők betegelhárító megszorításokba kezdenek, a már most sem acélosan működő intézményrendszerben még nehezebb lesz megfelelő ellátáshoz jutni.

Az adóslista szokásos adóssággyarapító éllovasa, a Honvédkórház májusban 150 millióval csökkentette az adósságát, amely azonban így is 2,6 milliárd forintra rúg. Ennél csak a Péterfy Sándor utcai kórház tartozik többel, ahol a havi 219 milliós növekedéssel átlépték a 3 milliárdos határt. Csaknem 250 millióval gyarapodott a Jáhn Ferenc kórház adóssága, meghaladva ezzel az 1,1 milliárd forintot, s több mint 240 milliós havi gyarapodást mutatott fel májusban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, amelyben így május végére 640 millió forintra nőtt a tartozás összege. Az Országos Pulmonológiai Intézetben is 200 millió fölötti volt a havi növekedés, a végösszeg 640 millió forint körüli.

A nagy megyei kórházak közül a Bács-Kiskun megyeiben volt nagyobb a havi növekedés - 230 millióval 776 millió forintra -, és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház és rendelőintézetben, ahol 223 millióval növekedve 1,4 milliárd fölé nőtt a tartozás értéke.

A betegellátásban részt vevő egyetemek közül ezúttal a Pécsi Tudományegyetem duzzasztotta jelentősebben a tartozásait, a májusi közel 300 milliós plusszal 960 millió forintra, a Szegedi Tudományegyetem pedig a közel 200 milliós növekménnyel lépte az egymilliárdos határt. A legtöbbel 1,7 milliárd forinttal a Debreceni Egyetem tartozott május végén, ahol havi növekedés 156 millió forintot tett ki.

Egyelőre azonban nem csak az idei konszolidációról nincsenek hírek, de a jövő évi egészségügyi büdzsé sem ígér semmi jót az ágazatnak és a betegeknek, közli a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink