hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kórházadósság: a pénz is bajjal jár

A most futó kórházkonszolidáció némely furcsaságáról ír az MNO, amikor a hitelezők egy részét tömörítő Orvostechnikai Szövetség főtitkárával, Rásky Lászlóval idézi fel a tapasztalatokat.

A hitelezők képviselője szerint a tulajdonos magára hagyta a kórházakat az adósságcsökkentés lebonyolításában és azzal némelyik nehezen is boldogult. Ahogy felidézik, az ügymenet jóval lassabban zajlott a szükségesnél, így a beszállítók akkor is csak később juthattak hozzá a pénzükhöz, ha a tartozás összegét a kórház sem vitatta.

Jól jellemzi a magyar egészségügy helyzetét, hogy voltak olyan kórházak, amelyek papíralapon leveleztek a beszállítókkal: így küldték ki a szerződést és a nyilvántartást. „Ennek az lett volna a módja, hogy elektronikus levélben küldjék el a szerződéstervezetet a számokkal, majd ha nem egyeznek az adatok, ezt e-mailben egyeztessék, majd végül papíralapon szerződjenek.” – magyarázta Rásky László  a lapnak.

A furcsaságok azonban itt nem értek véget, mert még a kifizetésekkel is sok probléma adódott. Volt olyan kórház, amelyhez a konszolidációs összeg tizenketted része érkezett csak meg, mert a fenntartó megszokta azt a gyakorlatot, hogy az éves finanszírozási összeg tizenkettedét kell utalnia havonta.

Az orvostechnikusok főtitkára olyan esetről is hallott, amikor a kórház ugyan megkapta a konszolidációs pénzt, de mivel köztartozásuk volt, az adóhivatal azonnal inkasszálta is az összeget.

„Ezek mind-mind arra utalnak, hogy mégis csak jobb lett volna egységes eljárással intézni az adósságrendezést, nem pedig az intézményekre bízni, hogy egyedül boldoguljanak a feladattal” – szűrte le Rásky László az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink