hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Körbemennek az országban, hogy ne menjenek világgá

A szerdán az Erzsébet hídon kezdett egészségügyi akciósorozat vidéken folytatódik, ma délután Kecskeméten igyekeznek ráébreszteni az ellátás súlyos gondjaira a közönséget – írja a Népszava.

A lap beszámol a Sándor Mária nevével fémjelzett szerdai „hídlezárásról”, melynek jelmondata az a volt: „Magyarország! Ne engedd a nővéreidet külföldre!” Egyúttal felidézik az egészségügyiek távozásáról megismerhető adatokat.

Az utóbbi években az elvándorlás töretlen és a szakdolgozók körében emelkedik. Tavaly 948 orvos kért jó hírnév igazolást, többségük Németországba akart menni, de az Egyesült Királyságba, Írországba és Svédországba is sokan indulnak, sőt Ománban, vagy Törökországban is van már magyar orvos. Az adatok szerint a háziorvosok menekülnek leginkább, de magas a belgyógyász, gyermekorvos, aneszteziológus és sebész szakvizsgával rendelkezők száma is. Az utóbbi években nagyjából 250 fogorvos indult évente külföldre, legtöbben Angliát és Írországot vették célba. A 2014-ben kivándorolt 88 gyógyszerész többsége a németeket választotta, miközben 41 szülésznő ment el, legtöbben Spanyolországba. Évről évre több ápoló hagyja itt az országot, tavaly majdnem 500 távozott közülük. Folyamatosan nő a 35-50 év közötti középgeneráció aránya, ők már biztosan nem kalandvágyból, sokkal inkább családjuk biztonsága érdekében váltanak hazát.

A kivándorló egészségügyiek az alacsony hazai bérek mellett - főként a fővárosban - a tarthatatlan körülményeket nevezik meg távozásuk okaként. Amíg ezekben a kérdésekben nincs áttörés, addig egyre kevesebb szakember marad itthon, ezért folytatják figyelemfelhívó akcióikat a szakmai és érdekvédelmi szervezetek. „Fogjunk össze az egészségügyért!”- szól a most kezdődő vidéki események üzeneteolvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink