2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Koraszülöttmentőt kaptak

Új, koraszülöttek mentésére és szállítására alkalmas rohamkocsit kapott a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat, mégpedig a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary összefogásának köszönhetően.

A Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért mintegy három évtizede végzi áldozatos munkáját ennek a rendkívül esendő és sérülékeny betegcsoportnak a mentése és szállítása terén. Az önkéntes munkájuk, és a kivonulások magas száma – napi 11-12 feladatot teljesítenek, olykor akár 40 felettit is –, feszített tempót diktál. Ehhez nyújt óriási segítséget az új, az alapítvány flottájában szám szerint a hetedik rohamkocsi, amelyet a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary, valamint két, magát megnevezni nem kívánó magánszemély összesen 35 millió forintos adománya segítségével szereztek be.

A rohamkocsi-flotta legfiatalabb tagja 15 év után megújult arculattal, a mentőautókra jellemző sárga alapszín mellett a babákra utaló rózsaszín és kék színárnyalatokkal érkezik. Ezzel segítve a forgalomban közlekedőket, hogy a többi mentőautótól elkülöníthető színe miatt felismerhessék a koraszülött-mentőt, és megértsék, miért megy szirénázva is lassabban és óvatosabban az úton, mint a többi mentőautó.

Új arculat, odaadó babamentés

Az előző autó kiöregedése miatt érkező újjal végre kiegészülhet a neonatológiai rohamkocsi-flottánk, ami logisztikailag és műszakilag egyaránt könnyebbséget hoz a napi munka szervezésébe. A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy az autóink könnyebben elérhetők, a szülők pedig továbbra is kísérhetik babáikat – hangsúlyozza az új rohamkocsi előnyeit dr. Somogyvári Zsolt főorvos, szakmai vezető a Peter Cerny Alapítvány képviselőjeként.

Az új koraszülöttmentő (Fotó: Peter Cerny Alapítvány)
Az új koraszülöttmentő (Fotó: Peter Cerny Alapítvány)

Az adományok segítségével az októbertől „szolgálatba álló” új rohamkocsi fontos küldetést teljesít majd az eddigi működése során több mint 78 ezer esethez kiszálló alapítványi mentőszolgálat tagjaként.

– A feladataink egy része tényleges mentés kórházi szülőszobákról, osztályokról, ritkán lakásból, vagy közterületről, amikor egyik kórházból a másikba kell vizsgálatokra (MR, CT, ultrahang, stb.) vinni a 6 kilogramm és 60 centiméteres testméret alatti babákat, életkoruktól függetlenül – mesél Somogyvári Zsolt főorvos az új szerzemény várhatóan zajos, és olykor megrendítő hétköznapjairól, kitérve arra is, hogy itt valóban a kicsik életének mentéséről is szó van. – Ezek a napi történetek sokszor megrázóak, sokszor csodálatos végűek. Mind arról szólnak, hogy szervezettséggel, szakmai tudással, odafigyeléssel, teljes érzelmi jelenléttel, illetve együttérzéssel, gyakran a tudomány határai is átléphetők a babamentés esetében. Szerepelnek közöttük 360-380 grammal születettek, váratlanul a teljes jólétből drámai kimenetelre forduló 3-4 kilós érett újszülöttek, sőt, meghökkentő körülmények között világra jött és megmentett babák is. Példájuk életre szóló tapasztalati és lelkierőt ad az ezen a rendkívüli lemondásokat kívánó orvosi területen dolgozók számára.

Az 1988 óta a koraszülött-mentésre felesküdött mintegy 300 „cernys” szakember (orvos, nővér, gépkocsivezető, diszpécser, hordágyvivő orvostanhallgató, önkéntes segítők) napi küzdelmének megvan az eredménye: a helyszínen megkezdett elsőként alkalmazott, nemzetközileg is jegyzett innovációs erőfeszítéseik hatására jelentősen javultak a koraszülöttek, és az oxigénhiányban született babák túlélési esélyei. Az újszülött halálozás értéke Magyarországon a korábbi 20 ezrelék feletti értékről 3,4 ezrelékre csökkent.

Szerethető ügy, elkötelezett támogatók

Ebben a nemes harcban szerencsére többen is igyekeznek segíteni az alapítvány munkáját. Az adózók 1 %-os felajánlásaiban évek óta a 10-20. helyezettek közt szerepelnek 26-27 ezer közhasznú szervezet között, de vezető hazai vállalatok is kiemelt figyelmet szentelnek a szervezet működésének segítésének.

– Már 13 éve támogatjuk a Peter Cerny Alapítványt. Egy nagyon speciális területen nyújtanak kritikus segítséget, a gyermekek pedig az alapítvány példaértékű munkájának és elhivatottságának köszönhetően új lehetőséget kapnak a teljes élet megéléséhez. Nagyon jó érzéssel tölti el minden munkatársunkat – akik akciónk nyomán maguk is az alapítvány támogatójává váltak –, hogy ilyen értékes ügy mellé álltunk – nyilatkozta Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

– Az Orbico Hungary Kft. évek óta örömmel támogatja a Peter Cerny Alapítvány munkáját. Szívből reméljük, hogy az ajándék mentőautóval most ismételten segíteni tudunk a koraszülött kisgyermekeknek, ugyanis a legújabb technológia és a gyorsaság életeket menthet – mondta Kerekes László, az Orbico Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

– Az alapítvány elkötelezett munkáját a Shell Hungary egészen a kezdetek óta támogatja, és ezt az együttműködést két éve teljesen új alapokra helyeztük – mondta Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke. Amellett, hogy a Shell biztosítja az üzemanyagot a mentőautókba, amelyek évente közel 200 ezer kilométert tesznek meg a koraszülöttekkel, vásárlóikat és partnereiket is igyekeznek aktívan bevonni a kezdeményezésbe.

(forrás: Peter Cerny Alapítvány)
hirdetés

Könyveink