hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Korai szaporodással küzd a kihalás ellen a tasmán ördög

A fajpusztulással fenyegető pofarák elharapódzása óta fiatalabb korban szaporodnak a tasmán ördögök - mutatta ki egy ausztrál kutatócsoport.

A fertőző rákbetegségben szenvedő állatok a pofájukon keletkező daganatoktól nem látnak, nem tudnak enni és végül éhen pusztulnak. Az 1996 körül megjelent halálos kór egy évtized alatt tízből hat tasmán ördögöt elvitt, és ha továbbra is ilyen gyorsan terjed, akkor a faj kipusztulhat. A legtöbb beteg állat a felnőttkor elérése utáni egy éven belül, vagyis 2-3 éves korban pusztul el, és amióta a rák elkezdte tizedelni a fajt, tizenhatszorosára nőtt a fiatalon kölykező nőstények aránya. "A szemünk előtt zajlik az evolúció" - mondta Menna Jones zoológus, a Tasmániai Egyetem zoológusa.
A kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén előforduló erszényes faj nőstényei a betegség megjelenése előtt jellemzően a második életévükben szültek először, és évente egyszer kölykeztek az általában a hatodik életév körül bekövetkező halálukig.
Jones és munkatársai öt részpopulációt vizsgáltak. Megállapították, hogy 1996 előtt az egyéves nőstények körében 0 és 12,5 százalék között ingadozott azok aránya, amelyek már hoztak utódot a világra. Az állományt tizedelő betegség terjedésével párhuzamosan azonban egyre emelkedik a korán szaporodó példányok száma; az egyik megfigyelt élőhelyen 2004-ben 13,3 százalék volt az arányuk, 2006-ban pedig már 83,3 százalék.
"Ez az első ismert eset, amikor egy fertőző betegség korai szaporodáshoz vezetett emlősöknél" - áll az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) legújabb számában publikált tanulmányban. A szaporodási időszak kezdetének előbbre tolódása a tasmániai zoológusok szerint nem fogja tudni megakadályozni a teljes populáció zsugorodását, de lassíthatja a folyamatot.
A zömök, erős állkapcsú húsevő állatok a szakértők szerint a zsákmány feletti marakodás közben ejtett sebeken keresztül fertőzik meg egymást. "A nőstényeknek mostanra jellemzően egyetlen egy alkalmuk van arra, hogy biztosítsák a család fennmaradását, de gyakran már nem marad elég idejük, hogy felneveljék a kölyköket" - áll a tanulmányban.
A tasmán ördög a legnagyobb termetű erszényes húsevő, az ördög nevet pedig az állatok vad természetéről és a pokoli üvöltéséről kapta.


MTI/AP/Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink