2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Koporsóban születhetett meg a középkori halott nő gyermeke

Furcsa középkori sírra bukkantak olasz régészek 2010-ben: a sírban egy nő földi maradványai találhatóak, a lábai között viszont egy magzat csontjai fekszenek, közli a hvg.hu.

A régészek még 2010-ben az olaszországi Imolában ásták ki a 7. vagy 8. századi sírt, amelyben egy női csontvázat találtak. A nő a hátán feküdt, vagyis a helyzete arra utalt, hogy eltemették. A csípője alatt viszont egy halom kisebb csontot találtak. A rejtélyt csak fokozta, hogy a nő koponyájában egy kisebb lyukat találtak.

A Ferrarai és a Bolognai Egyetem kutatói kezdték el vizsgálni a leletet, és most tették közzé az eredményt. Arra következtettek, hogy a koporsós szülés egyik esetével van dolguk. Ez a bizarr kifejezés egy ismert, de ritka jelenséget jelöl: a postmortem magzati kitolódást, amely a holttest bomlása során fordulhat elő. Két vagy három nappal egy terhes nő halála után a holttestben különböző gázok gyűlnek fel, amelyek kinyomhatják a magzatot a szülőcsatornán. A kutatók szerint a halott nő magzata is halott volt már, így került ki a méhéből.

Az elemzések alapján a 25 és 35 év körüli nő 38 hetes terhes volt, amikor meghalt. A magzat már fejjel lefelé volt a méhében, vagyis tulajdonképpen készen állt a megszületésre.

Még mindig kellett azonban magyarázatot találni a nő koponyáján található 4,6 mm-es lyukra. A kutatók szerint ez az agyműtét egyik ősi formájának, az úgynevezett trepanációnak a nyoma.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink