hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Könnyebb a függés, ha beteges

Mindennapi függőségeinkről ír a Kutatók Éjszakájának egy előadását - az alvásfüggők számára is - felidézve a semmelweisfigyelo.hu.

A téma szinte parttalan, hiszen tulajdonképp bármitől függővé válhatunk, hiszen újabb és újabb viselkedési formák jelennek meg, melyek aztán addikciót válthatnak ki. Mostanság ilyen például a facebookozás. A kérdés leginkább az, hogy hol húzható meg a határ a még egészséges, a rossz szokás és a függőség között.

„A leginkább jellemző tünet, hogy az egyén sóvárgást érez, és addig fokozódik ez benne, míg a cselekvés iránti vágyát ki nem elégíti, ami aztán rövid, átmeneti enyhülést okoz némi bűntudattal, de aztán ismét kialakul a sóvárgás és folytatódik tovább az ördögi kör. Az illető tehát, hiába van azzal tisztában, hogy már nem egészséges amit csinál, elveszíti a cselekvés feletti kontrollját”- mondta dr. Rácz József, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara, Addiktológiai Tanszékének vezetője.

Fontos, hogy a cselekvésnek kevés befektetéssel gyors eredménye legyen. Tehát míg egy lottófüggőség elég ritkán alakul ki, mert elég sokat kell befektetni ahhoz, hogy az embernek egyáltalán egy kettes összejöjjön, addig egy kártyánál vagy rulettnél szinte azonnal meglesz a befektetett energia (összeg) eredménye, akár pozitív, akár negatív az, mivel sokszor még a vesztés is motivál, hogy az elvesztett pénzt visszanyerje.

„A medikalizáció eléggé átesett a ló túlsó oldalára, tehát már mindentől lehet betegesen függeni. Ennek egyik eredménye az, hogy egy nemkívánatos vagy erkölcsileg helytelen viselkedésből betegség lesz, viszont leveszi a felelősséget az illetőről, és az orvosokra hárítja”- idézi a tanszékvezetőt a semmelweisfigyelo.hu.

(forrás: Semmelweis Figyelő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink