2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kongóban megint ebolajárvány van

Eddig 21 megbetegedésről és 17 halottról tud az egészségügyi minisztérium, közli az MTI nyomán a vs.hu.

Ebolajárvány szedi áldozatait a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az ország északnyugati részén, Équateur tartományban már 17-en haltak bele a vérzéses lázzal járó betegségbe az egészségügyi minisztérium szerint. A tárcát 21 megbetegedésről és 17 halottról tájékoztatták május 3-án. A minisztérium szerint "nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetről" van szó.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a mostani a kilencedik ebolajárvány 1976 óta. A vírus az Ebola folyóról kapta a nevét, ahol az első eseteket jegyezték fel. A Kongói Demokratikus Köztársaságban kevesebb mint egy éve ütötte fel a fejét legutóbb a kór, akkor nyolcan betegedtek meg, közülük négyen meghaltak. A vírus hordozója nem ismert, a feltételezések szerint denevérek terjesztik. Az embert általában a fertőzött állattal való érintkezés betegíti meg, például fertőzött a vadhús.

Az ország hatalmas, és a távoli tájakon az ebolás eseteket általában viszonylag könnyen el tudják szigetelni. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában, írja a lap.

(forrás: MTI, vs.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink