hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A kommunikáció hatása a költségekre

Költségrobbanás az egészségügyben

Felesleges vizsgálatok kivédése

Jelentős mértékben megváltoztatta az orvos-beteg kapcsolat jellegét az egészségügyben lejátszódott költségrobbanás. A költségek visszaszorítását célzó kutatások számos meglepő eredményt produkáltak.
Az eredmények szerint a jó kapcsolatot kialakítani képes egészségügyi intézmények, illetve egészségügyi dolgozók nagymértékben hozzájárulhatnak a költségek csökkentéséhez. A jó kommunikációs technikákat felvonultató gyógyításban ugyanis jelentősen csökkenthető a diagnosztikus tévedések aránya, ennek megfelelően a fölöslegesen elvégzett vizsgálatok, orvos-beteg találkozások száma. Hasonló eredményeket mutattak a nagy költségvonzatú gyógyszerfelírási és gyógyszerszedési adatok vizsgálatai is.

Kiderült, hogy a betegek könnyen feliratnak számukra nem szükséges gyógyszereket, illetve a felírt gyógyszerek jelentős részét nem váltják ki, vagy nem megfelelően szedik, ami újabb költségekhez vezethet. Jelentős változásokat ezen a területen ismét csak a megfelelő orvos-beteg kapcsolattól, a jó kommunikációtól várnak a szakemberek.
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés