hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kollár: Szó sem volt kórházbezárásokról!

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjainak címzett körlevélben szó sem volt kórházbezárásokról, a dokumentum erre vonatkozóan semmilyen utalást nem tartalmazott – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Kollár Lajos, Kásler Miklós főtanácsadój.

– A kórházbezárásokról szóló hírek nekünk meglehetősen értelmezhetetlenek, hiszen az általam kiküldött körlevél erre vonatkozóan semmilyen utalást nem tartalmazott – így reagált a Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-bejegyzése nyomán megjelenő sajtóhírekre Kollár Lajos miniszteri biztos, amelyek azt igyekeztek bebizonyítani, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kórház- és rendelőbezárásokat készít elő Magyarországon. Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének elnöke hangsúlyozta:

– Eddig minden energiánkat lekötötte a koronavírus, de most, hogy a járvány visszahúzódóban van, újra elkezdünk foglalkozni azokkal a szükségszerű lépésekkel, amelyek a magyar egészségügy jobbá tételét szolgálják. Ennek előzménye – folytatta –, hogy még 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt elindítottunk egy programot az egészségügy állapotának a felmérésére. Ennek részeként elkészült az öt nemzeti népegészségügyi program, amely jelentős részét lefedte a szakmának, hiszen a kardiovaszkuláris, az onkológiai, a mozgásszervi, a mentálhigiénés, valamint a gyermekeknek rendkívül fontos gyermekegészségügyi program szerepelt, a pandémia pedig rávilágított arra, hogy ezek mellett szükséges a nemzeti infektológiai programot is elkészíteni – magyarázta Kollár Lajos, megerősítve: a baloldali sajtó által félremagyarázott körlevélben is csupán a szakemberek véleményét szeretnék kikérni az egészségügyi intézmények kapacitásáról.

Amióta az Egészségügyi Szakmai Kollégium megkezdte a működését, több száz levél született, tehát a szervezet tagjaival folyamatos egyeztetés zajlik, ezért is érthetetlen, hogy miért ez a levél került a támadások kereszttüzébe.

A híreket az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma is cáfolta. Hangsúlyozták, újabb szándékos rágalmazás és félremagyarázás történt a baloldal részéről, hiszen semmilyen kórházat nem akarnak és nem is fognak bezárni. A szaktárca közleménye továbbá felhívta a figyelmet, hogy Kunetz Zsombornak mint egészségügyben jártas elemzőnek pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy a minisztérium szokásos évi körlevelében mindig megkérdezi az egészségügyi vezetőket, hogy a lakosság aktuális egészségügyi helyzetében milyen ellátásra van szükség minőségileg és mennyiségileg egyaránt, ez viszont soha nem eredményezett kórházbezárást és most sem fog, írja a lap.

*

Politikai harcok is állhatnak az egészségügyi szakmai kollégiumok vezetőinek küldött minisztériumi körlevélben – írta egészségügyi forrásokra hivatkozva a hvg.hu. Miközben Pintér Sándor belügyminiszter kezében egyre nagyobb hatalom koncentrálódik, Kásler Miklós is szeretné visszaszerezni a döntési jogát, ehhez azonban nem a legjobb módszert választotta, sőt még a miniszterhez lojális érintettek is meglehetősen hűvösen fogadták az Emmi utasítását.

Válaszközleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Egészségügyért Felelős Államtitkársága határozottan visszautasította a cikk azon feltételezését, miszerint bármilyen ellentét állna fenn Kásler Miklós tárcavezető és Pintér Sándor belügyminiszter között. A minisztérium szerint „nem az első eset, amikor politikai álhírekkel próbálják összeugrasztani a két szaktekintélyt, akiknek emberi és szakmai kapcsolata hosszú évtizedek óta kölcsönös tiszteleten alapul. Közös erővel dolgoztak és dolgoznak jelenleg is a koronavírus járvány leküzdésén és az élet újraindításán. Ezt igazolja a sikeres oltási program és az is, hogy a járványból jelenleg már kifelé tart Magyarország”.

A lap szerint az Emmi most azt is elárulta, hogy "a szakmai kollégiumok mindegyike meg tudta küldeni válaszát."

(forrás: Magyar Nemzet, hvg.hu, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink