hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Koleszterinszint-csökkentő injekció

A Qubit szerint az injekció az Imperial College London egyik világméretű klinikai vizsgálatában beadása után két héttel a felére csökkentette a „rossz” koleszterin szintjét, és fél évig a megfelelő szinten tartotta.

A világon elsőként koleszterinszint-csökkentő injekciót vezet be a brit egészségügyi szolgálat (NHS England), és azt remélik, hogy ezzel mintegy 55 ezer szívinfarktust és agyvérzést előzhetnek meg a következő tíz évben, ami enélkül 30 ezer ember életébe kerülhetne, derül ki a szervezet közleményéből.

A tudományos nevén inclisirannak, a kereskedelmi forgalomban Leqviónak nevezett gyógyszert évente kétszer beadott injekció formájában az NHS háromszázezer páciense kaphatja meg a következő három évben. A betegek az egyéb koleszterinszint-csökkentő szerek, például a sztatinok szedése mellé a világon elsőként választhatják az injekciót is az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktorának számító koleszterin kontroll alatt tartására.

A brit közegészségügyi szolgálat a Novartissal egyezett meg a gyógyszer széles körű forgalmazásról. Arról nem tettek közzé információt, hogy a svájci cég mennyi kedvezményt adott az eredetileg évente 4000 fontba, vagyis körülbelül 1,6 millió forintba kerülő, innovatív technológiát bevető injekcióra.

A sztatinokkal szemben, amelyeket általában tabletta formájában naponta kénytelenek szedni a betegek, és amelyek lassítják a koleszterin előállítását a májban, az inclirisan az RNS-interferencia módszerét használja. Ennek segítségével szelektíven lehet kikapcsolni egyes gének hatását, ebben az esetben a PCSK9 gént, az eredmény pedig az, hogy a máj a vérből több „rossz”, azaz LDL-koleszterint tud eltávolítani. A módszer egyik nagy előnye, hogy a betegeknek csak évente kétszer kell beadatniuk az injekciót a bőrük alá, általában a hasukba, így lekerülhet a vállukról a rendszeres gyógyszerszedés nyűge. A vakcina kompatibilis a sztatinokkal is, sőt néhány orvos egyenesen a terápiák kombinálásában gondolkodik.

További részletek

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés