hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Koleszterincsökkentő segítheti az influenzások túlélését

A sztatinokat koleszterinszint-csökkentésre használják, de egy új vizsgálat szerint csökkentheti az influenzavírus okozta fertőzések halálozását is, feltehetően annak köszönhetően, hogy gyulladásellenes és immunmodulációs hatása is van.

A beszámoló szerint az USA-beli Betegségmegelőző és Betegségellenőrző Központok (CDC) fertőzési programja keretében 10 állam 59 megyéjében gondosan számon tartják azokat a személyeket, akik laboratóriumi módszerrel igazolt influenza miatt kerültek kórházba. A szerzők Meredith E. Vandermeer, az Oregoni Közegészségügyi Divízió (Portland, OR) munkatársának vezetésével olyan betegek adatait elemezték ezt az adatbázist felhasználva, akiket a 2007–2008-as influenzaszezonban hospitalizáltak.

Összesen 3043 beteg adatait elemezték, akik közül 1013-an (33,3%) szedtek sztatint kórházba kerülésük előtt vagy pedig a kórházban kaptak sztatint. A betegek közül 151 (5%) halt meg az influenzatesztet követő 30 napon belül.

A sztatint kapók nagyobb valószínűséggel voltak idősebbek, férfiak és fehérek, mint a sztatint nem szedő személyek, nagyobb hányaduk részesült abban a szezonban influenza védőoltásban, és emellett több volt körükben a kardiovaszkuláris, a metabolikus, a vese- és a krónikus tüdőbetegség.

Mindezeknek a zavaró tényezőknek, valamint az életkornak a kiküszöbölésére többváltozós logisztikus regresszióval vizsgálták, hogy miként hatnak a sztatinok a halálozásra, s az eredmény drámai volt: a sztatint szedők körében a halálozás csak 59%-a volt annak, amit a sztatint nem kapókban tapasztaltak, vagyis csak kevéssel több, mint a fele.

Az eredményekről, amelyek december 12-én jelentek meg a Journal of Infectious Diseases online kiadásában , dr. William Schaffner professzor, a közlemény egyik társszerzője azt mondta, hogy: „Ez volt az első olyan megfigyeléses vizsgálat, amelyben kiértékelték a sztatinok hatását az igazoltan influenzás betegek halálozására. Kiderült, hogy a súlyos influenzás esetekben érdemes az antivirális szereket sztatinokkal kombinálni, bár a legjobb eszköz az influenza ellen továbbra is a védőoltás”.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés