2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kolerajárvány Szomáliában

Az idén már több mint 500 ember halálát okozó kórban megbetegedők száma a nyárig elérheti az 50 000-et is, jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése nyomán a Magyar Hírlap.

Az év eleje óta 25 424-en betegedtek meg kolerában, mely eddig 524 ember halálát okozta a világ egyik legszegényebb országában. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Szomáliában 2,1 százalék a kolerában megbetegedtek halálozási aránya, míg a világszervezet szerint e betegségnél kicsivel több mint 1 százalék az a határ, amikor már olyan járvány kitöréséről van szó, mely sürgősségi ellátást igényel.

A súlyos aszály következtében kialakult szárazság és kánikula miatt további több százan szorulnak kórházi ellátásra. Szomáliában további jelentős problémákat okoz az ország középső és déli részén jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab nevű helyi terrorszervezet "tevékenysége", mely korlátozza a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását a térségbe.

Még március végén Gedo körzetében az Egészségügyi Világszervezet gyermekbénulás elleni védőoltásokat beadó helyi csapatának négy humanitárius munkását rabolták el feltételezett dzsihadisták. Márciusban a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) nevű civil szervezet figyelmeztetett az ország termését és állatállományát megtizedelő aszály veszélyére, ami éhínség kialakulásával fenyeget. Ennek előjeleként már számos gyerek lelte halálát alultápláltság következtében a térségben. Hasonlóra hat évvel ezelőtt volt utoljára példa, az akkori humanitárius válságban 260 000 ember halt meg.

Victor Moses, az NRC helyi igazgatója április elején kongatta meg a vészharangot. "A mostani az utolsó esélyünk, hogy megakadályozzuk az éhínség kitörését", hangsúlyozta. Az aszály következtében kialakult vízhiány a víz árának növekedését okozta, ami miatt a különböző közösségek kénytelenek voltak a kolera és hasmenés baktériumával fertőzött vizekből inni, írja a lap.

hirdetés

Könyveink