hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kockázat rövid távon

Hízás és refluxbetegség

Egy spanyol vizsgálatban azt elemezték, vajon a rövid időn belül bekövetkező súlygyarapodás öszszefügg- e a GERD-tünetekkel. A kutatók véletlenszerűen kiválasztott felnőtteket hívtak fel telefonon. Kikérdezték őket, fennállnak- e náluk GERD-re utaló tünetek; mikor jelentkeztek először, milyen gyakoriak és mennyire súlyosak. Felvették a testsúlyra és -magasságra vonatkozó adatokat is, illetve megkérdezték, hogy mennyit híztak az utóbbi egy évben. Kiugróan magasnak találták a GERD-tünetek prevalenciáját azoknál, akik egy év alatt több mint 5 kg-mal lettek nehezebbek. Régóta fennálló tünetekről az összes válaszoló 14,4 százaléka számolt be, míg az utóbbi egy évben kialakult tünetekről 32,4 százalék. Ez az arány azoknál, akik egyáltalán nem híztak, 5,4, illetve 22,5 százalék volt. A GERD-tünetek kockázata a BMI-től függetlenül szorosan kapcsolódott a súlygyarapodás mértékéhez: ha az utóbbi évben valaki több mint 5 kg-ot hízott, a betegség kockázata háromszorosára növekedett.
A rövid távú hízás és a GERDtünetek közötti egyértelmű összefüggés magyarázata még nem tisztázott. Talán a súlygyarapodás mechanikusan, a hasi nyomás emelkedése és a gasztroözofageális régió megváltozott anatómiai viszonyai révén járul hozzá a panaszokhoz. Az is lehet, hogy a súlygyarapodás hátterében álló megváltozott étrend vagy életmód az ok. Egy mindenesetre biztos: a testsúlygyarapodás megelőzésével valószínűleg az emberek jelentős részénél el lehet kerülni a refluxbetegség tüneteinek kialakulását is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés