hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kiújult köpenysejtes lymphoma: az újabb szerek szerepe a kezelésben

Célkitűzés
Az újonnan diagnosztizált köpenysejtes lymphoma (MCL) kezelésében az elmúlt években elért előrehaladás ellenére a kiújult MCL prognózisa változatlanul igen rossz. Az MCL molekuláris patogenezisének jobb megismerésével számos ígéretes új terápiás lehetőség merült fel.

Újabb eredmények
A közlemény szerzői áttekintik az MCL sajátos biológiáját, és bemutatják, hogy a kórképre jellemző sejtciklus-szabályozási zavar és az apoptotikus mechanizmusok károsodása számos lehetséges terápiás célpontot jelöl ki, amelyek közé tartoznak a ciklin D1 és a sejtciklus-szabályozó fehérjék, a mammalian target of rapamycin gátlása, a proteoszóma és a proapoptotikus molekulacsalád tagjai. A közlemény szerzői áttekintik a cdk-inhibitorokra, hiszton-deacetiláz-inhibitorokra, a proteoszóma-inhibitor bortezomibra, a mammalian target of rapamycin inhibitorra és más kísérletes stratégiákra –például az immunterápia és a mikro-RNS – vonatkozó legújabb preklinikai és klinikai adatokat is.

Összefoglalás
Az MCL biológiáján alapuló újabb célzott szerek kifejlesztésével új terápiás stratégiák kidolgozására nyílt lehetőség a kiújult MCL kezelésében, amelynek köszönhetően remélhetőleg megváltozik e nehezen kezelhető betegség kimenetele is.

Kulcsszavak
Köpenysejtes lymphoma, újabb szerek, kiújult/refrakter lymphoma, célzott kezelés

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Catherine S. M. Diefenbach és Owen A. O’Connor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés