hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kiskunhalas: bezáratnák a pszichiátriai osztályt

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium bezáratná a tavaly január óta reflektorfényben lévőkiskunhalasi pszichiátriai otthon hetes osztályát, ahol az önmagukra és másokra veszélyes pácienseket gondozzák – írja a Petőfi Népe.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) felkérésére a Nemzeti Szociális és Rehabilitációs Hivatal újabb ellenőrzést folytatott le a ma még a megyei önkormányzat által fenntartott Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában.

Az intézmény három ápolója jelenleg is bíróság előtt próbálja bizonyítani ártatlanságát. Az ügyészség egyebek mellett a betegek sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszakkal, súlyos testi sértéssel és zsarolással gyanúsítja őket. A megyei fenntartású halasi pszichiátrián lassan két éve egymást érik a különböző szervek által lefolytatott vizsgálatok, melyek közül többet – mint a minisztériumi ellenőrzést is – az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nevű szervezet kezdeményezett.

A NEFMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályán a lap kérdésére hangsúlyozták: a máshol megjelent sajtóhírekkel ellentétben a birtokunkba jutott dokumentum nem jelentés, hanem a CCHR hivatalos megkeresésre adott hivatalos válaszlevél, mely megállapításokat és javaslatokat tartalmaz. 

Az idén nyáron az otthonban lefolytatott ellenőrzés azt is megállapította, hogy a súlyos pszichés betegeknek nem alakítottak ki külön gondozási egységet, ugyanakkor a NEFMI javasolja az intézmény legsúlyosabb pszichiátriai betegeit ellátó 7-es osztály „jelenlegi működésének azonnali felszámolását”, és az ellátottak alapbetegségüknek megfelelő osztályon való elhelyezését.

Vincze István, a halasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek otthonának megbízott igazgatója azt mondja: a minisztérium megállapításai rendkívül szubjektívek. – Ami sok éve nincs rendben, azt nem tudjuk egy hónap alatt helyrehozni. Például az említett speciális ellátást igénylő lakóink számára kialakítandó részleg létrehozása lenne égetően fontos. Ehhez a jogszabály megszületett, de a hatályos rendelet, amiben a működési, személyi és anyagi feltételek lennének, máig nem készült el a jogalkotók részéről – mondja Vincze, aki hozzáteszi: meglátása szerint a 7-es osztályt érintő megjegyzések kifejezetten szakmaiatlanok.

– Azok a lakók kerültek oda, akik a saját betegségüknek megfelelő lakóegységekbe nem tudtak beilleszkedni, és ezzel a lakótársaik és önmaguk épségét, nyugalmát folyamatosan veszélyeztették. Az az „ötlet”, hogy vigyük vissza őket az osztályokra, olyan kaotikus állapotokat eredményezne, amit még nem láttak. Számukra a megoldás majd az lesz, ha a felelős szakemberek legalább egy magyarországi intézményt is tudnak mutatni, ahol biztosítva van számukra a törvény adta ápolási és gondozási lehetőség, a magasabb egészségügyi ellátás – írja a lap. 

hirdetés

Könyveink