hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Kisebbedő tumor, javuló életkilátások vastag- és végbélrákban

Összefüggést igazoltak a korai tumorméret-csökkenés és a hosszú távú átlagos összesített túlélés (OS) között azoknál a vad típusú KRAS tumormarkert hordozó, áttétes vastagbélrákban és végbélrákban szenvedő betegeknél, akik első vonalban a daganatok felszíni növekedési receptorait (EGFR) gátló hatóanyaggal kombinált standard kemoterápiában részesültek.

A II. fázisú nemzetközi OPUS vizsgálat részletes eredményeit a közelmúltban az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO GI) emésztőrendszeri daganatokról szóló éves szimpóziumán mutatták be. Úgy tűnik, hogy a kezdeti tumorméret-csökkenés fontos prognosztikai faktor lehet.

Carsten Bokemeyer professzor, a Hamburgi Egyetem Onkológiai, Hematológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályának vezetője az eredményeket úgy értékelte: az OPUS és a CRYSTAL vizsgálatok – a kolorektális daganatok esetében először – azt mutatják, hogy korreláció áll fenn a kezelés első heteiben elért korai tumorméret-csökkenés és a hosszú távú túlélés között. Úgy tűnik, hogy ez a hatás specifikusan jellemző a kemoterápiával és az EGFR gátló hatóanyaggal végzett kezelésre, mivel ebben a vizsgálatban nem figyeltek meg hasonló összefüggést az önmagában adott kemoterápia vonatkozásában, és nem sikerült ilyet igazolni a kolorektális daganatok semmilyen más kezelésével kapcsolatban sem.

Az OPUS vizsgálatban a vad típusú KRAS biomarkert hordozó áttétes kolorektális betegek 69 százalékában az elsővonalbeli kezelésként adott, EGFR gátló hatóanyaggal kiegészített, oxaliplatin alapú standard (FOLFOX) kemoterápia révén a kezelés első 8 hetében a tumor méretének legalább 20 százalékos csökkenését észlelték. Ezeknél a betegeknél a hosszú távú átlagos összesített túlélés meghaladta a két évet, 26,2 hónap volt. Ezzel szemben a kizárólag az oxaliplatin alapú standard kemoterápiában részesülő betegek csoportjában 46 százaléknál tapasztaltak a kezelés első 8 hetében minimum 20 százalékos tumorméret-csökkenést, az átlagos összesített túlélés náluk 21,8 hónapnak adódott.

Ezek az eredmények alátámasztják a III. fázisú CRYSTAL vizsgálat eredményeit is, melyek szerint az EGFR gátló hatóanyaggal kombinált irinotecan alapú standard (FOLFIRI) kemoterápiával elért korai tumorméret-csökkenés átlagosan 28,3 hónap hosszú távú összesített átlagos túléléshez vezetett.

Az ASCO GI kongresszuson bemutattak további adatokat is az EGFR gátló hatóanyaggal végzett kutatásokról. A 152 beteg bevonásával zajló II. fázisú, randomizált CORE.1.2.002 vizsgálatban azt találták: a FOLFOX séma szerinti kemoterápiával kombináltan kéthetente adott EGFR gátló hatóanyag a vad típusú KRAS tumormarkert hordozó áttétes kolorektális betegek kezelésének tartós hatásosságát és biztonságosságát eredményezte, amely egyenértékű volt a hetente alkalmazott terápia eredményeivel. A terápiás válaszadási arány a hetente kezelt betegcsoportban 51 százaléknak, a kéthetente az EGFR gátló hatóanyaggal kiegészített csoportban 63 százaléknak adódott, itt az eredményességben a két ág között nem találtak szignifikáns eltérést.

Az EGFR gátló hatóanyagot a világ több mint nyolcvan országában – így Magyarországon is – alkalmazzák áttétes kolorektális és laphámsejtes fej-nyaki tumorok kezelésére.

Kapcsolat: Merck Kft. H-1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
A közlemény teljes tartalmának a megismerése a szakmai fórumok számára a kapcsolattartó Merck Kft.-n keresztül lehetséges.

(forrás: OTS)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés