hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Kinek kellettek a kínai gyógyítók?

Miért legalizálják a kínai csodadoktorokat? – teszi fel a kérdést a HVG egy év végi, szakmai egyeztetés nélküli gyors Fidesz-fogantatású törvénymódosítás kapcsán.

Kovács József, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke – civilben a gyulai kórház főigazgatója – és két másik orvos képviselő hirtelen égető szükségét érezte, hogy megkönnyítse a hagyományos kínai orvoslás honi helyzetét – emlékeztet a lap. Így a távol-keleti országban szerzett felsőfokú képzést igazoló diploma, valamint a büntetlen előélet tanúsítása elegendő lesz ahhoz, hogy a messziről jött doktor Magyarországon praktizáljon.

A HVG emlékeztet, hogy a kezdeményező képviselők korábban „rábeszéléssel”, illetve „felülről jött nyomással” magyarázták indítványukat.

Kevéssé tűnik valószínűnek, hogy a két évtizede itt élő, ma 8–10 ezer fősre becsült távol-keleti kolónia egészségügyi ellátásáért aggódott volna a kormány. Sokkal inkább külpolitikai, külgazdasági gesztusnak gondolhatta a lépést – talál magyarázatot a lap. A kormány nagy reményeket fűz a kínai beruházásokhoz, hitelekhez, és az is nyílt titok, hogy a 250 ezer eurónyi államkötvény-vásárlásért járó magyar tartózkodási engedéllyel, állampolgársággal elsősorban a távol-keleti üzletemberek beruházási hajlandóságát szeretné fokozni. Az erőforrástárcánál sem előzmény nélküli a keleti nyitás: tavaly nyáron ott járt a kínai egészségügyi miniszterhelyettes, akinek az 1,3 milliárd lakosú ország egészségügyi ellátórendszerét kellene sürgősen modernizálnia. Cserébe a magyar társadalombiztosítási és finanszírozási tapasztalatokért, a korszerű információtechnológiai alkalmazásokért, melegen kommendálta a hagyományos kínai orvoslás magyarországi oktatását és népszerűsítésétolvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink