hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A CÖF "a csendes többség"-ről

Kincses: Most érzik magukat igazán kiszolgáltatottnak az orvosok

A CÖF is nekiment a kamarának. Kincses Gyula kamarai elnök szerint nem látni, meddig tart ki a kormány politikai bátorsága, de szerinte nem kellene felesleges konfliktusokat generálniuk. A hvg360 interjúja.

A Fidesz a MOK szombati küldöttgyűlésén született döntésekre úgy reagált, hogy a kamara döntései mögött Gyurcsány Ferenc áll. Az „összegyurcsányozás” után komolyan veszi majd a kormány a szakmai érveiket?

K. Gy. : Azt gondolom, hogy igen, hiszen nem először gyurcsányoztak. Az a tapasztalatom, hogy sokszor két szálon fut a történet: a Fidesz mint politikai formáció igaztalanul vádaskodik és szakmaiatlanul terel, amivel elviszi az érdemi kérdésekről a fókuszt, de ettől teljesen függetlenül a szakmai vonalon normális beszélgetés folyt. Bízom benne, hogy a szakmai együttműködés megmarad.

Takács Péter államtitkárral beszéltek azóta?

Nem, de hétfőn hivatalosan is elküldtük neki a dokumentumokat. (...) Takács Péter is nagyon jól teljesíti a kommunikációs feladatokat, ügyesen terelt, hogy ne a tényleges problémákról kelljen beszélni. A háziorvosi ügyeletet emelte ki, holott az alapellátásban nem az a fő gond, hogy milyen az ügyeleti feladatellátási szerződés.

Mégis arra buzdítottak, hogy azt ne írják alá a háziorvosok.

Igen, de két külön dologról beszélünk. Nagyon kicsi a mozgásterünk, hiszen úgy akarunk nyomást gyakorolni, hogy az érdemben ne veszélyeztesse a betegellátást. A betegeknek nagyon komoly problémát okozott volna, ha a küldöttgyűlés azt mondja ki, szüneteljen a háziorvosi ellátás, ebbe nem is állnánk bele szívesen. Azzal viszont, hogy megtagadják az új ügyeleti szerződések aláírását, alapvetően a rendszer átállítását akadályozzuk.

Erről is szól még a cikk:

  • Miért nem sztrájkolnak?
  • Megbuktatják Takács Pétert?

 

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye

A csendes többség

 

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása nem tükrözi a teljes magyar orvostársadalom véleményét. Az utóbbi napok eseményei alapján úgy érezzük, ki kell jelentenünk, hogy a fentiekben közölt alcím az igazságot tartalmazza, közölte az MTI-OS útján a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány.

Mint írják, "Az Egészségügyi Államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara közti nyilatkozatháborúról érdemi véleményt mondani egyikünk sem tud, mivel a megbeszéléseken nem voltunk jelen. Legfeljebb a sorok közt próbálunk olvasni, s legalábbis furcsának hat, ahogy a hírek szerint a kamara naponta változtatja álláspontját. Szögezzük le azonban az alábbi tényeket. Magyarországon minden orvos kötelezően kamarai tag is. Hivatásunkat teljesíteni csak úgy lehet, hogy tagsággal rendelkezünk. Ez többségünk számára abból áll, hogy szépen befizetjük az éves tagdíjat, s innentől kezdve nem sok kapcsolatunk van a Kamarával. Legfeljebb néha feltűnik a kórházban az Orvosok Lapja, amit páran átlapoznak. Emellett vannak, akik morgolódnak a tagdíj miatt, mondván nem kapnak érte semmit.

A küldöttválasztás nem hozza különösebb lázba az orvostársadalmat és azt is tudjuk, hogy sajnos a kamara sem kerülheti el, hogy az országos politika színtere legyen. Így mivel mindannyian érezzük, hogy az egészségügy reformokra szorul, örömmel vettük, hogy megindult egy átalakítás az egészségügyi államtitkárság szervezésében. Ennek részleteiről már sokan sokfélét leírtak, ezt itt pontokba foglalva minősíteni nem fogjuk. A kamara tevékenysége azonban, miszerint alapból mindent elutasít, majd a tárgyaláson látszólag megegyezést színlel, majd megint mindent visszamond, egyáltalán nem konstruktív hozzáállásra utal. Mivel állaspontunk nem egyezik meg a kamara véleményével, mi továbbra is dolgozunk, és nem helyezzük letétbe felmondólevelünket", közölték.

 

(MTI-OS)

(forrás: hvg360, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink