hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kínai lesz a budapesti orosz kórház

A fővárosi XV. kerületben, az egykori orosz kórház területén tervezik megnyitni Kelet-Közép-Európa kínaiorvoslás-központját – derült ki egy csütörtöki budapesti konferencián.

Magyarországon jönne létre a hagyományos kínai gyógyászat térségbeli központja, amely lefedné a gyógyítás, a kutatás és a képzés teljes vertikumát a Baltikumtól a Balkánig - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön egy budapesti rendezvényen. Az Ősi tudás új utakon - a megújuló hagyományos kínai gyógyászat Magyarországon című konferencián az államtitkár arról beszélt, Magyarország elkötelezett a kínai-magyar kapcsolatok további előmozdításában, és ennek fontos része az egészségügy területén történő együttműködés is. Mint mondta, a nem konvencionális, kiegészítő gyógymódok iránt világszerte nő az igény, ezért fontos, hogy az állam megbízhatóan garantálja a képzést és a gyógyítás feltételeit. Rétvári Bence kiemelte, van helye egymás mellett a magyar orvosok hagyományos európai tudásának és a több ezer éves kínai gyógyításnak, ezek egymás kiegészítői lehetnek.

Csen Hsziao-csün, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője köszöntőjében emlékeztetett, hogy márciusban nyílt meg a Pécsi Tudományegyetemen a hagyományos kínai orvoslás megismerésére és fejlesztésére létrehozott Konfuciusz Intézet. Úgy fogalmazott: Magyarországon is széles körben ismertté és elfogadottá váltak a kínai gyógyítás módszerei. Örömére szolgál, hogy a magyar kormány nagy fontosságot tulajdonít a kínai hagyományos orvoslás fejlődésének, és az elmúlt két évben tevékenyen elősegíti és jogszabállyal támogatja a hagyományos kínai orvoslás gyakorlását. Az ügyvivő hangsúlyozta, várakozással tekintenek a közös munka, a hagyományos kínai orvoslás közép- és kelet-európai oktató és gyógyító központja mihamarabbi budapesti megnyitása elé.

Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár előadásában azt mondta, a hazánkba érkező keleti vendégek számára a Magyarországon elérhető hagyományos kínai orvoslás új utazási motivációként is megjelenhet.

A tervek szerint a kínai orvoslás budapesti központja a XV. kerületben valósulna meg, a korábbi orosz kórház héthektáros területén.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink