hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kimérték a szoláriumok hatását

A szoláriumozás okozza minden huszadik esetben a bőrrák legsúlyosabb típusát, a melanomát – írja az MTI amerikai kutatókra hivatkozva.

A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a diagnosztizált rosszindulatú melanomák 5,4 százalékáért felelősek az erőteljes ibolyántúli sugarakat kibocsátó szoláriumok. A melanoma a bőrrák legveszélyesebb típusa, mivel gyakran átterjed más szervekre, és halálhoz vezet.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói 9 ezer melanomás pácienst vontak be tanulmányukba, amelyben a résztvevők korábbi szoláriumhasználatát is felmérték. Úgy találták, hogy a mesterséges napfényt rendszeresen használók között 29 százalékkal nagyobb volt a bazálsejtes karcinóma kialakulásának valószínűsége, amely a bőrrákos esetek nagyjából nyolctizedét teszi ki. A második leggyakoribb bőrrák típus, a pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát 67 százalékkal találták nagyobbnak a szoláriumozók körében.

A tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltatott arra is, hogy a 25 év alattiak későbbi bőrrákkockázatát az átlagosnál nagyobb mértékben emeli a szolárium, mint az ennél idősebbekét - írta a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink