hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Kikerüli az omikron a védőoltásokat?

Egy dél-afrikai kísérleteken alapuló tanulmány alapján kevésbé véd az omikronnal szemben a védőoltás, írja a 444.hu. A hvg.hu szerint viszont nincs ok a kételkedésre.

Valamennyivel gyengébben teljesít a Pfizer védőoltása az omikron-variánssal szemben, de az első laboratóriumi vizsgálatok alapján az ismétlőoltás ezen is segíthet, legalábbis azok, akik már kaptak ilyet, védettebbnek tűntek, írja a New York Times egy dél-afrikai kísérleteken alapuló tanulmány a 444.hu szerint.

A rossz hír: a tanulmány alapján a beoltottak testében termelődő antitestek kevésbé sikeresen akadályozták meg az omikron-variánst a sejtek megfertőzésében.

A kutatók szerint ez "valamelyest" aggasztó, de semmiképp nem ok a pánikra. Ebből egyelőre csak annyi következik, hogy az omikron-variáns nagyobb eséllyel okoz ún. breakthrough fertőzéseket. A kutatók szerint ugyanakkor a védőoltás sokkal szélesebb körű immunválaszt vált ki, melynek a neutralizáló antitestek csupán a részei. Vagyis a mostani, az antitestek hatását vizsgáló kutatás nem fest teljes képet az oltások nyújtotta védelemről.

Nincs ok kételkedni az omikron elleni hatékonyságban

Semmi ok nincs azt gondolni, hogy a most használt vakcinák az omikron ellen ne adnának ugyanolyan védelmet, mint a koronavírus korábbi variánsai ellen – mondta a WHO vészhelyzeti igazgatója a hvg.hu szerint.

Michael Ryan az AFP-nek adott interjújában úgy fogalmazott, nagyon hatékony oltóanyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és kórházba kerülést illeti, és semmi okunk azt gondolni, hogy ez most máshogy lesz.

A variáns eddig viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be. A WHO-igazgató hozzátette, hogy az omikron variáns esetében még csak a vizsgálatok kezdeti szakasza tart, és óvatosan kell elemezni az adatokat.

(forrás: 444.hu, hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink