hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kiigazításra vár az ágazati büdzsé?

A Népszava szerint veszélybe kerül a betegellátás, ha a kormány nem egészíti ki 42 milliárd forinttal az egészségügy alultervezett költségvetését.

Csak extra-támogatással tartható fenn a hazai egészségügy működése: a kormány idén ősszel mintegy 42 milliárddal kényszerül kiegészíteni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetését azért, hogy ne kelljen félbeszakítani egyetlen beteg terápiáját sem.

Az összeg hetedére, mintegy 6,4 milliárd forintra a kórházak és a szakrendelők zavartalan működtetéséhez van szükség. Bár a Népszava szerint az elemzők évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a járó és fekvőbeteg ellátóknak jóval több esetet kell ellátniuk, mint amennyire finanszírozást kapnak, a költségvetések tervezésekor nem jut nekik elegendő pénz. Becslések szerint évente általában egy-két havi összeg hiányzik a kórházak kiegyensúlyozott gazdálkodásához.

Az idén az így „megszokotton” felül extra-hiány is keletkezett miután a kormányzat év közben adott plusz forrást a szakrendelőknek, hogy több egynapos ellátást végezhessenek, így megtakarítva a drágább kórházi kezeléseket. A járóbetegen végzett ilyen műtétek aránya azonban hiába nőt 63 százalékkal, mert a kórházak teljesítménye nem csökkent ennek arányában.

A gyógyszer-kassza szintén évről-évre kiegészítésre szorul, idén 28 milliárddal, és csak azért ennyivel, mert a gyógyszergyártók júliusig már hozzájárultak a gyógyszerek támogatásához csaknem 40 milliárd forinttal. Az idei évre a terápiákra tervezett – a tavalyinál amúgy 6,7 százalékkal bővebb – 247 milliárd forintos keret már szeptember közepére elfogyott. A támogatott orvosságokból 5-7 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban.Az újonnan befogadott korszerű és drága orvosságok mellett, a daganatos betegségek, a trombózis, a cukorbetegség és szklerózis multiplex kezeléséhez szükséges orvosságokra kellett a legtöbbet költenie az egészségbiztosítási alapnak. A kassza túlköltése az egyedi méltányosság keretében finanszírozott orvosságokkal is magyarázható.

A gyógyászati segédeszközökre is az eredetileg tervezettnél 3 milliárd forinttal kell többet kifizetnie a biztosítónak. Itt egyebek mellett a korszerű kötszerek, a gerincgyógyászati segédeszközök, a pelenkák fogytak a vártnál jobban.

Bár a kormányzat nemigen érti, hogy bár a legutóbbi években már a GDP négytized százalékával többet költ az egészségügyre, a lakosság mégis elégedetlen az ellátással. A választ erre Orosz Éva, az ELTE professzora adta meg egy augusztus végi szakmai konferencián, ahol arról beszélt, hogy a gyógyításra fordított összeg reálértékben még mindig 6 százalékkal elmarad a 2006-os mértéktől.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink